Сейф на газовій трубі

09.01.2010
Сейф на газовій трубі

Цього разу рік почався без газових розборок із Москвою. (Фото Рейтер.)

Розраховуватися за газ після не вигідного для України договору в січні минулого року нашій державі було важко завжди, тож про кожну вчасно проведену проплату уряд звітував, наче про подвиг. Причому з кожним місяцем знаходити потрібну суму було важче й важче, «Газпрому» переказували гроші Міжнародного валютного фонду, видані для зовсім інших цілей, але чиновники старанно робили добру міну при поганій грі. Перший місяць нинішнього року, коли МВФ відмовився позичати нам черговий транш, ледь не став фатальним для двосторонніх газових домовленостей: грошей у бюджеті просто не було.

Минулої середи, коли господині накривали стіл на Святий вечір, Президент України Віктор Ющенко попросив урятувати ситуацію керівника Національного банку Володимира Стельмаха. «Я змушений звернутися до Вас у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася з оплатою за поставлений російською компанією ВАТ «Газпром» природний газ», — написав у своєму листі глава держави і нагадав, що він неодноразово попереджав Прем’єр–міністра Юлію Тимошенко про «можливі надзвичайно тяжкі для України наслідки укладених у січні 2009 року газових контрактів на кабальних для нашої держави та економічно необґрунтованих умовах». Віктор Ющенко зазначив, що він неодноразово звертав увагу Прем’єр–міністра на те, що закладені у спільній угоді ставки за транзит російського природного газу територією України є збитковими та значно нижчими за середній рівень європейських цін. Уряд також виявився не спроможним провести інкасацію монетизованих облігацій НАК «Нафтогаз України», внаслідок чого у компанії відсутні кошти у розмірі більше 900 млн. дол. США, які вона зобов’язана до 11 січня 2010 року сплатити російській стороні.

«Укладання зазначених угод призвело до того, що кожного місяця, коли підходить термін розрахунків за поставлений російською стороною газ, лихоманить як українське суспільство, так і викликає занепокоєння у західних партнерів, — зазначив глава держави. — У черговий раз виникає загроза міжнародному авторитету України як транзитної держави та потенційна небезпека можливих перебоїв у постачанні газу громадянам нашої держави». Таким чином, Національний банк став останньою надією України врятувати свій імідж та не підставитися під санкції — до речі, надзвичайно суворі — за порушення умов контракту. Сприйнявши ці аргументи, банкіри вирішили надати кошти.

 

А ТИМ ЧАСОМ
А гроші пошукаємо разом...

Як повідомив Президент, він звернувся до Рахункової палати з проханням провести перевірку використання коштів, отриманих «Нафтогазом» у результаті викупу урядом облігацій внутрішньої державної позики. А також перевірити фінансово–господарську діяльність компанії з обліку спожитого природного газу і розрахунків за нього.