ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

09.01.2010

Іспанія

Невдалим виявився початок року як для «Барселони» загалом, так і для українського захисника «гранатово–синіх» Дмитра Чигринського зокрема. Минулого уїк–енду підопічні Хосепа Гвардіоли вперше в сезоні не змогли перемогти на «Ноу Камп», а у вівторок перервалася безпрограшна серія каталонців, що тривала з кінця травня минулого року. Головним винуватцем поразки від «Севільї» в кубковому матчі став саме екс–донеччанин, бо «привіз» у свої ворота пенальті, який і вирішив долю зустрічі. Гру Дмитра, котрий вперше з’явився в основному складі «Барси» після тривалої перерви, незадовільно оцінили фанати клубу. Упродовж останніх хвилин матчу будь–які дії українця супроводжувалися гучним свистом.

Кубок короля. 1/8 фіналу. Перші матчі. «Барселона» — «Севілья» — 1:2 (Ібрагімович, 74 — Капель, 60; Негредо, 75 (пен.)), «Валенсія» — «Депортиво» — 1:2, «Сельта» — «Вільяреал» — 1:1, «Рекреативо» — «Атлетико» — 3:0, «Алькоркон» — «Расинг» — 2:3, «Еркулес» — «Осасуна» — 2:1, «Райо Вальйєкано» — «Мальорка» — 2:1, «Малага» — «Гетафе» — 2:1.

Італія

Атакувальна ланка чемпіона країни, «Інтера», ослаблена відсутністю Самуеля Ето’О — камерунець відправився на Кубок африканських націй, що стартує невдовзі. Тож «нерадзуррі» спромоглися лише одного разу вразити ворота «К’єво». Щоправда, голу Марко Балотеллі підопічним Жозе Моуріньйо вистачило для 13–ї перемоги в сезоні.

«Мілан», розгромивши на «Сан–Сіро» «Дженоа», здобув шість перемог в останніх семи матчах. За міланський клуб на правах оренди знову грає Девід Бекхем.

Після двох поспіль поразок порадував перемогою «Ювентус». Колектив Чіро Феррари у гостях зламав спротив «Парми» і готується до завтрашнього суперматчу з «Міланом».

Серія А. 18–й тур. «Мілан» — «Дженоа» — 5:2 (Роналдіньйо, 32 (пен.); Тіаго Сильва, 38; Боррієлло, 48, 60; Хунтелар, 74 (пен.) — Скуллі, 25; Суазо, 79), «К’єво» — «Інтер» — 0:1 (Балотеллі, 12), «Парма» — «Ювентус» — 1:2 (Аморузо, 25 — Саліхаміджич, 3; Кастелліні, 39 (у свої ворота); вилучення: Касерес, 73 («Ю»)), «Аталанта» — «Наполі» — 0:2 (Квальярелла, 7; Пацьєнца, 58), «Сампдорія» — «Палермо» — 1:1 (Кассано, 41 — Кавані, 40), «Катанья» — «Болонья» — 1:0 (Споллі, 81), «Кальярі» — «Рома» — 2:2 (Д. Лопес, 90; Конті, 90+3 — Пісарро, 52 (пен.); Перротта, 65), «Сієна» — «Фіорентина» — 1:5 (Маккароне, 84 (пен.) — Крольдруп, 5; Сантана, 28; Джилардіно, 36, 66; Муту, 79), «Лаціо» — «Ліворно» — 4:1 (Флоккарі, 48, 54; Роккі, 72; Коларов, 90 (пен.) — Бергвольд, 7; вилучення: Пертіконе, 90 («Лі»)), «Барі» — «Удінезе» — 2:0 (Меджіоріні, 6; Баррето, 68).

Лідери: «Інтер» — 42, «Мілан» — 34 (17 матчів), «Ювентус» — 33, «Наполі» — 30, «Рома» — 29, «Парма» — 28.

Бомбардири: Ді Натале («Удінезе») — 11, Міліто («Інтер») — 10.

Англія

Через снігопади та ожеледицю, які паралізували життя на Туманному Альбіоні, не відбулися півфінальні матчі Кубка ліги між «Блекберном» та «Астон Віллою» і дербі «Манчестер Сіті» — «Юнайтед». Також не змогли зіграти свій поєдинок прем’єр–ліги «Арсенал» і «Болтон». Перенесення цих двобоїв обумовлене насамперед турботою про вболівальника, який за тяжких погодних умов не зміг би дістатися на стадіон.

Водночас 25 тисяч фанів «Сток Сіті» не злякалися січневих морозів та заметілей і прийшли подивитися, як їхня улюблена команда перемагає «Фулхем» і перериває шестиматчеву серію без перемог.

Керівництво «Болтона» звільнило Гарі Мегсона з поста головного тренера, мотивуючи своє рішення низькими результатами команди в чемпіоанті (18–та позиція). Головним претендентом на вакантну посаду вважається Оуен Койл, який за для роботи з «Болтоном» залишив пост керманича новачка ПЛ — «Бернлі».

За неофіційною інформацією, форвард збірної України та «Ліверпуля» Андрій Воронін близький до переходу в московське «Динамо». Передбачається, що сума трансферу становитиме близько 4 млн. євро, а річна зарплата українця — 2,5 млн. євро.

Прем’єр–ліга. Матч 17–й туру. «Сток Сіті» — «Фулхем» — 3:2 (Тунджай, 12; Файє, 34; Сідібе, 37 — Дафф, 61; Демпсі, 85).

Молодь

Українська збірна, складена з футболістів до 18 років, здобула першу перемогу на 22–му міжнародному турнірі пам’яті Валентина Гранаткіна в Санкт–Петербурзі. Здолавши опонентів із Фінляндії завдяки пенальті, вдало реалізованому гравцем «Дніпра» Русланом Бабенком, українці привітали з днем народження свого наставника. Колишньому захисникові київського «Динамо» та збірної України Олександрові Головку в день матчу виповнилося 38 років.

Учора, аби потрапити до фіналу наші хлопці мали будь–що перемагати лідера групи — збірну Туреччини. Таке завдання виявилося підопічним Головка цілком до снаги.

Меморіал Гранаткіна. Група В. 2–й тур. Україна — Фінляндія — 1:0. 3–й тур. Туреччина — Україна — 0:1.

Підсумкове турнірне становище: Україна — 7, Туреччина — 6, Азербайджан — 2, Фінляндія — 1.

Трансфери

Голкіпер Богдан Шуст перейшов із «Шахтаря» до луганської «Зорі» на правах оренди.

Натомість гравцем «гірників» стане 19–річний бразильський півзахисник Дуглас Кошта. За повідомленням сайту terrikon.dn.ua, донеччани заплатять клубу «Греміо» 6,5 млн. євро за 80 відсотків економічних прав на футболіста.