Кандидатський Новий рік

05.01.2010
Кандидатський Новий рік

Легким помахом руки Юля розсипає мільйони на політичні забави. (Фото Рейтер.)

Свято Нового року для кандидатів у президенти став черговою нагодою достукатися до виборчих сердець, звернувшись до електорату з привітанням. Скористалися такою нагодою побажати народу всіх благ (звісно, не без натяку, що можливі вони будуть тільки за президентства гратулювальника) не всі. По тому, які з 18 кандидатів не пошкодували грошей, щоб у новорічну ніч «засвітитися» на екранах, можна було визначити, хто з них вважає себе реальним претендентом на президентську булаву.

Звісно, у будь–якому разі зі зверненням до народу мав виступити чинний Президент. Віктор Ющенко зазначив, що 2009–й був «непростим роком», який «пройшов під знаком кризи». Але, за словами глави держави, «не криза визначала його події». «Цей рік був багатий на події і щедрий на висновки. Ми, я вірю, вчимося оцінювати себе гідно, спокійно і без пафосу», — зазначив Ющенко, наголосивши, що ми витримали удар кризою. «Ми будували стадіони і дороги, нові лікарні й школи. Ми добилися, що Євро–2012 буде в чотирьох містах України. Наші лікарі врятували тисячі життів. Ми разом звільнили з полону наших моряків. У нашій країні все більше народжується дітей. І в цьому життя!»

«Завершується ціла доба в нашому житті, — констатував Президент. — Я пишаюся цим часом без пихи і без рожевої мрійності. Пишаюся свободою слова і свободою вибору, свободою для бізнесу, багатьма економічними показниками». Ющенко певен, що «ніщо не поверне нас в болотяні моря — ми будемо жити в безпечній, захищеній і процвітаючій державі». Тому треба вірити в себе, і «2010 рік принесе нам перемогу».

Не встигли стихнути останні звуки Державного Гімну (на тих каналах, де його увімкнули), як перед глядачами багатьох «кнопок» постав інший Віктор — Янукович. Своє привітання лідер Партії регіонів записав у двох варіантах, і висловлював (та й досі висловлює, бо рекламу крутять і далі) впевненість у тому, що ми «зможемо подолати труднощі, зуміємо бути щасливими і радісними», на одних каналах українською, на інших — російською мовою.

Юлія Тимошенко вітала українців не лише з телебачення, а й у «реалі»: за кілька хвилин до настання Нового року Прем’єр–міністр вийшла на сцену столичного майдану Незалежності, де тривав концерт поп–виконавців із туру «З УкраїноЮ в серці». Юлія Володимирівна теж висловила переконання, що наступний рік «буде набагато успішніший, щедріший до нас, щасливіший, і ми все для цього зробимо!» Вона перелічила минулорічні здобутки, не забувши й про рекордну за часи Незалежності кількість народжених дітей.

Арсеній Яценюк і Сергій Тігіпко вітали народ, стоячи приблизно в однаковій позі — ніби проковтнувши шпагу, розвернувшись трохи боком до глядача й усім своїм виглядом демонструючи мужню чоловічу привабливість «ну майже прохідного» кандидата. Особливо відзначився в цьому сенсі Тігіпко, який, таке враження, й дихнути боявся — очевидно, щоб не «здути» свою накачану в тренажерному залі грудну клітку. Причому самою лише новорічною ніччю потенційний «сильний Президент» не обмежився, давши змогу домогосподаркам насолоджуватися своїм «мачизмом» аж до Різдва.