На волі, в пампасах

05.01.2010
На волі, в пампасах

Автомобіль «Міцубісі» Вадима Нестерчука, який зараз змагається на ралі «Дакар». (Фото з архіву «УМ».)

Дводенним етапом завдовжки 728 км, який поєднав Буенос–Айрес та Кордобу, 1 січня почалися легендарні автоперегони «Дакар». Удруге поспіль вони відбуваються в Південній Америці й триватимуть до 16 січня. Учасники мають проїхати по території Аргентини та Чилі близько 10 тис. км і фінішувати знову в Буенос–Айресі. Учора гонщики провели вже третій етап, а сьогодні доберуться до чилійської території.

Цього року для участі в ралі зареєструвалися 134 автомобілі та 52 вантажівки, 176 мотоциклів та квадроциклів. Загалом географія ралійників нараховує 49 країн. Удруге поспіль у престижних змаганнях беруть участь українці: команду «Сікст Юкрейн» представляє екіпаж автомобіля «Міцубісі», який пілотує Вадим Нестерчук, із штурманом Євгеном Павловим. Українські гонщики напередодні старту заявили, що для них головне — доїхати «Дакар» до кінця. Нагадаємо, що минулого року нашим найкращим показником стали вісім етапів, пройдених мотоциклістом Вадимом Притуляком.

На першому етапі екіпаж Нестерчука фінішував на 113–й позиції, а на другому відрізку гонки наша команда приїхала 109–ю. «Старт вийшов непоганим. Було складно змагатися через страшенну спеку, але ми впорались», — так оцінює результати український пілот.

Уже на першому етапі «Дакара» сталася перша трагедія. Позашляховик німця Марко Шультіса на крутому повороті врізався в групу глядачів, які стояли в недозволеному місці. 28–річна жінка загинула, ще кілька осіб потрапили до лікарні. Відтак німецький пілот вирішив не продовжувати змагання. За 31–річну історію «Дакара» це вже 55–та смерть. Нагадаємо, досі ралі відбувалися в Африці, але «переїхали» на інший бік Атлантики через загрози з боку терористів.

Cвій норов на перших етапах показала південноамериканська природа: через повінь деякі ділянки стартового етапу виявились непрохідними, тож організаторам довелося змінювати маршрут, через що екіпажі проїхали дещо меншу відстань, ніж планувалося спочатку.