«На кожен Новий рік ми з друзями беремо призи»

30.12.2009
«На кожен Новий рік ми з друзями беремо призи»

Хвостенко й Дериземля знову піднялися на п’єдестал у Гельзенкірхені. (Фото Рейтер.)

Усі ми любимо отримувати на свята різноманітні подарунки. Для шанувальників спорту навіть на Новий рік і Різдво приємною подією будуть змагання — хтось сам бере в них участь, хтось стежить по телевізору, а комусь не шкода потрапити часу й грошей, аби побачити найцікавіше на власні очі. Чи не головною подією останніх днів 2009 року у світі спорту є біатлонний турнір у німецькому місті Гельзенкірхен.

 

Колеса на футболі

Привабливі комерційні змагання на стадіоні футбольного клубу «Шальке» проводяться тут уже восьмий рік поспіль. Поки більшість «стріляючих лижників» відпочиває в паузі між етапами Кубка світу, два десятки їхніх колег дарують глядачам «Різдвяну гонку», більше схожу на шоу, ніж на серйозний старт. Аби заманити до себе елітних біатлоністів, організатори заснували солідний призовий фонд. Зокрема, дуету переможців видають чек на 24 тисячі євро, срібним і бронзовим призерам — 16 і 14 тисяч відповідно. А в цьому році концерн ФІАТ розщедрився на автомобіль вартістю 25 тисяч євро. Тільки цікаво, як його переможці між собою ділитимуть…

Минулого року тут сенсаційно тріумфували наші Оксана Хвостенко й Андрій Дериземля. У 2005–му Дериземля був сьомим із сумчанкою Оленою Петровою. Цього разу спортсменів із Чернігова покликали захищати свій титул попри те, що на останніх етапах Кубка світу вони не виблискують. Хоча з огляду на те, що основною метою сезону для українців, як утім і для більшості «зимовиків», є Олімпіада, очікувати піку форми у грудні не варто. Щоправда, набирати оберти потрібно починати вже зараз. Додати ж психологічної впевненості у власних силах лідерам української збірної повинен позавчорашній успішний старт на заході Німеччини.

Воля, влучність плюс характер — молодці

До фаворитів Хвостенко й Дериземлю ніхто не відносив. Власне, як і торік, 50 тисяч палких уболівальників на трибунах стадіону та ще кілька сотень на підступах до нього чекали звершень від своїх улюбленців. За футбольною термінологією, змагання розбили на два тайми. Спершу пари змагалися в масовому старті на 10 кіл — кожне по 1200 метрів із виїздом за межі арени. Тобто змінюючись по черзі й провівши по п’ять стрільб, представники одного дуету долали по 6 км кожен. За промах доводилося їхати на штрафне коло, але тут воно було вдвічі менше за стандартні 150 м.

Розпочалося все для наших із промаху Хвостенко, а згодом невдало стартував і її напарник. На якийсь час наші з’їхали аж на восьме місце, й подумалося, що мріяти про п’єдестал їм не доведеться. Утім, поспішаючи швидше вискочити з вогневого рубежу на вузеньку трасу, пострілами «в молоко» грішили всі, тому п’ять промахів Андрія й два Оксани не стали для них критичними. Більше того — українці за підсумками першого старту піднялися на четверту позицію, відстаючи від лідерів, білоруски Дарини Домрачової та австрійця Домініка Ландертінгера, на 34 секунди.

Перерва в півгодини перед гонкою переслідування на вісім кіл пішла нашим на користь, тоді як Домрачова/Ландертінгер і Сімона Хаузвальд із Міхаелем Грайсом випали з трійки лідерів. Доволі впевнена стрільба на тлі втоми інших дозволили Дериземлі й Хвостенко піти на останнє коло третіми. А на завершальних метрах дистанції Андрій потужним спуртом випередив француза Венсана Дефрана й разом із партнеркою, піднявши її руку, другим перетнув фінішну лінію. Приємні емоції з нашими співвітчизниками розділили тренер Микола Зоц і президент федерації біатлону України Володимир Бринзак.

Продовжити успішну ходу провідні українські біатлоністи зможуть 6 січня, коли в німецькому Обергофі почнеться четвертий етап Кубка світу.

 

ТАБЛО

Різдвяна гонка (Гельзенкірхен, 28 грудня)

Підсумки за результатами гонки переслідування. 1. Вільгельм/Зуманн (Німеччина/Австрія) — 31.11,1 (5 промахів). 2. Хвостенко/Дериземля (Україна) — +13,7 (6). 3. Брюне/Дефран (Франція) — +20,3 (4). 4. Домрачова/Ландертінгер (Білорусь/Австрія) — +36,7 (7). 5. Хаузвальд/Грайс (Німеччина) — +42,5 (10). 6. Барнс/Хаккінен (США) — +57,5 (0). 7. Зайцева/Чудов (Росія) — +1.11,4 (6). 8. Рогштад/Лабелунд (Норвегія) — +1.22,4 (3). 9. Гвіздон/Сікора (Польща) — +1.28,4 (4). 10. Тофалві/Граф (Румунія/Німеччина) — +1.57,2 (8).