Холодильник замість куріння

29.12.2009

Наближається Новий рік — саме час проводити ревізію минулого й будувати плани на майбутнє. Тому, на думку психологів, це свято є найкращим моментом для того, щоб кинути курити. Це не тільки для здоров’я корисно, а й для гаманця приємно. Особливо якщо в курця є велика родина.

Статистика свідчить — кожного дня українці витрачають зі своїх кишень на сигарети, в цілому по країні, близько 60 мільйонів гривень. Із цих грошей половина йде в державний бюджет, а друга половина розподіляється між чотирма міжнародними тютюновими компаніями зі США, Великобританії та Японії, які повністю контролюють ринок України. На гроші, які отримують ці компанії, можна було б купувати приблизно мільйон дитячих книжок щодня. Або відкривати по одному сучасному заводу через кожні два дні. Або витрачати ці гроші на оздоровлення дітей, лікування хворих від раку та інших хвороб, які спричинює куріння.

Кожен, хто відмовляється від паління, теж отримує велику економію коштів. Так, за даними Коаліції громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну», середньостатистичний курець в Україні витрачає на сигарети шість гривень щодня. За рік це щонайменше 2200 гривень — сума, на яку можна було б купити, приміром, пральну машину чи холодильник. Або ж придбати річний абонемент у спортивний клуб, мобільний телефон–комунікатор, хороший фотоапарат, модне взуття...

На думку багатьох людей, це гарна мотивація переходу на здоровий, бездимний спосіб життя. Особливо якщо згадати — ціни на сигарети стрімко зростатимуть і надалі, щоб підштовхнути людей кидати курити. Адже Всесвітня організація охорони здоров’я визначила, що високі ціни на сигарети є одним із головних засобів боротьби з епідемією куріння. «Україна повинна зробити графік росту акцизів на наступні два роки, де буде прописане регулярне підняття цін на сигарети двічі на рік, яке буде синхронізоване з Росією та Казахстаном», — говорить радник першого віце–прем’єр–міністра Володимир Рябошлик.

Загалом, за світовою статистикою, близько 3% курців намагаються щорічно кинути курити саме під Новий рік. Приєднуйтеся!

 

ДО РЕЧІ

Сьогодні в Україні мешкає 3,4 мільйона людей, які змогли кинути курити, а це — 9% дорослого населення. Серед курців переважна більшість (68%) хотіла б кинути курити. При цьо­му 63% вже намагалися припинити курити, але невдало. У середньому людина кидає курити з четвертої спроби. Тому фахівці радять не полишати спроб кинути — може, наступна виявиться більш вдалою?

 

КОРИСНІ ПОРАДИ

Фахівці кажуть, що більше шансів кинути курити в тих, хто робить це одномоментно та різко. А ще допоможуть такі «секрети»:

— Треба вибрати конкретний день.

— Складіть письмово список причин, чому варто кинути курити.

— Розкажіть усім друзям та рідним про своє рішення.

— Придумайте для себе нове цікаве захоплення у житті.

— Купіть невеличкий подарунок собі в нагороду за відмову від куріння.

— Насолоджуйтеся кращим та здоровішим життям, заощаджуючи гроші!