Хімікат гарного настрою

24.12.2009

На додаток до своїх численних цілющих властивостей ароматний напій із зелених листочків ще й успішно знімає симптоми депресії у людей «за сімдесят». Такі результати отримала група фахівців японського університету Тохоку, повідомляє «Медлінкс».

Дослідники спостерігали за тисячею людей поважного, але відносно міцних людей віком за 70 років. У цій контрольній групі приблизно 34% чоловіків і 39% жінок мали стійку схильність до депресії. А серед оптимістів переважали люди, які щодня випивали не менше чотирьох чашок зеленого чаю.

На думку дослідників, заспокійливий вплив на мозок людини пояснюється дією теаніну — амінокислоти, яка міститься в зеленому чаї. Теанін часто називають «хімікатом гарного настрою». Потрапляючи в мозок через гематоенцефалічний бар’єр, речовина перетворюється в ГАМК (гамма–аміномасляну кислоту). ГАМК — це ефективний, абсолютно безпечний природний транквілізатор, який допомагає людям долати судомні напади й виходити з депресивних станів.

Специфічна амінокислота одночасно є й нейромедіатором — хімічною речовиною, що забезпечує передачу нервових імпульсів між клітинами мозку.

Як запевняють японські експерти, кава або чорний чай такого ефекту не мають...