«Мені тринадцятий давали...»

24.12.2009

У виборчих бюлетенях може зникнути нумерація кандидатів. Претенденти на посаду глави держави можуть розташовуватися в документі в алфавітному порядку, без указування цифр. Принаймні це випливає з рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який зобов’язав Центральну виборчу комісію скасувати нумерацію в бюлетенях.

Про рішення суду повідомила заступниця глави ЦВК Жанна Усенко–Чорна на позавчорашньому засіданні. За її словами, рішення було ухвалене ще 18 грудня. Усенко–Чорна зауважила, що тяганина з бюлетенями зриває виборчі графіки. Поліграфічний комбінат «Україна», відповідальний за виготовлення вибор­чих бюлетенів, направив лист, у якому відзначається, що технологічний процес виготовлення бюлетенів займає 22 календарні дні й мав би закінчитися 9 січня 2010 року. Однак через судові суперечки комбінат не може приступити до друку бюлетенів, зауважила пані Усенко–Чорна.

Заступниця глави ЦВК висловила ідею негайно вирішити питання щодо змісту бюлетенів, бо терміни вже порушені. Натомість очільник Центрвиборчкому Володимир Шаповал запропонував іще почекати, бо «нумерологію» розглядатиме ще й Вищий адміністративний суд. Засідання ВАСУ розпочалося вчора по обіді. Якщо суд учора і виніс рішення — мине кілька днів, поки ЦВК повернеться до цього питання на своєму засіданні.

Скаргу на колонку з цифрами подала кандидат у президенти Людмила Супрун. Її вважають близькою до Тимошенко; Супрун очолює Державне агентство України з інвестицій та інновацій. Пані Людмилу не мав би турбувати номер у бюлетені — вона дванадцята, а от Юлії Тимошенко могло захотітися «скинути» із себе тринадцятку чужими руками.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прем’єр–міністр заявила, що проблем із фінансування виборчої кампанії не буде. Про це Юлія Тимошенко заявила, коментуючи постанову ЦВК про те, що підготовка та проведення виборів Президента профінансовані менш ніж на 0,6%. «Фінансування виборчої кампанії Президента відбувається і буде відбуватися строго за узгодженими графіками», — запевнила Тимошенко.