Феміда ніяк не поділить вибори

24.12.2009

Сьогодні в Києві має відбутися засідання Конференції суддів адміністративних судів України. Зібрання служителів Феміди проходитиме в атмосфері конфлікту між керівниками Вищого адміністративного суду та Верховного Суду — Олександром Пасенюком та Василем Онопенком. П’ятирічні повноваження першого на посаді голови ВАСУ офіційно спливли позавчора, тож другий вважає, що це крісло має посісти інша людина. «УМ» уже повідомляла, що на думку пана Онопенка, Олександр Пасенюк має чимало огріхів у роботі, нібито керує судом у «ручному режимі» тощо. Натомість у самому ВАСУ вважають, що причини такої критики слід шукати в тому, що, згідно з чинним законодавством, саме Вищий адмінсуд вирішує долю виборів президента в разі оскарження їх результатів, а не ВСУ, як було раніше. На цьому тижні конфлікт між судовими інстанціями переріс у нову площину: за день до завершення повноважень Пасенюка президія ВАСУ визначила, що до призначення нового голови суду його обов’язки виконуватиме саме Пасенюк.

 

Є альтернатива

Офіційну причину такого рішення члени президії пояснюють «необхідністю не допустити дестабілізації роботи Вищого адмінсуду», а також «відсутністю законодавчо визначеної процедури призначення голови вищого спеціалізованого суду, що, у свою чергу, може призвести до затягування цього процесу». Мовляв, система адмінсудів не може залишитися без керівника в період розгляду виборчих спорів. Нагадаємо, що два тижні тому повторно призначити Пасенюка на цю посаду рекомендувала Рада суддів адмінсудів.

Утім Василь Онопенко продовжує наполягати, що призначення нового голови ВАСУ має відбутися на альтернативній основі. Відповідний лист із пропозиціями голова ВСУ днями вкотре направив до Ради суддів адміністративних судів, яка вчора мала розглянути рекомендації щодо кандидатур на посаду голови ВАСУ. Як повідомляє прес–служба Верховного Суду, на думку пана Онопенка, кандидатами на цю посаду (за умови виявлення відповідного бажання) можуть бути: перший заступник голови ВАСУ Микола Сірош, секретар пленуму ВАСУ Михайло Смокович, голова Ради суддів адміністративних судів Степан Матолич, заступник голови першої судової палати ВАСУ Ольга Кравченко. Мовляв, якщо кандидатів буде кілька, то конфлікт вичерпається сам по собі. Водночас із неофіційних джерел відомо, що саме пані Кравченко голова ВСУ хотів би бачити в кріслі голови ВАСУ. Оскільки вона є дружиною одного із суддів ВСУ.

Бачуна пресують

А тим часом пан Пасенюк ще в понеділок (за день до завершення власних повноважень на посаді голови ВАСУ) підписав рішення з рекомендацією Раді суддів адмінсудів достроково звільнити голову Окружного адмінсуду Києва Олега Бачуна. У цій рекомендації, яка є в розпорядженні «УМ», пан Пасенюк нагадує, що Бачун був призначений на цю посаду 9 червня 2006 року строком на п’ять років. Але на останньому засіданні Ради суддів адмінсудів голові ВАСУ рекомендували розглянути доцільність перебування скандального судді Бачуна на посаді. І Пасенюк прийняв рішення.

Нагадаємо, що особою Бачуна виявилася невдоволеною так звана «група Портнова» у парламентській фракції БЮТ. Кілька БЮТівців стверджували, що Бачун порушив закони, присягу й етику суддів, зловживає повноваженнями і має витрати, несумісні з доходами судді. Мовляв, лише за останні п’ять років суддя Бачун здійснив 64 авіаперельоти (у тому числі 21 чартерний авіарейс) у країни близького та далекого зарубіжжя. «Головою Окружного адмінсуду Києва Бачуном не наведено доказів, які б спростовували факти невідповідності його доходів реальним витратам, способу життя та інших даних, що були предметом перевірки робочої групи Ради суддів та Генпрокуратури», — зазначає Олександр Пасенюк.

Нагадаємо, що банківські рахунки самого Пасенюка наразі безуспішно намагається перевірити СБУ. Натомість на його боці «грає » той же нардеп Андрій Портнов, який відповідає за юридичний супровід виборчої кампанії Юлії Тимошенко.

 

СКАЗАНО!

Василь Онопенко,
голова Верховного Суду України:

«22 грудня 2009 року завершився передбачений законом термін перебування Олександра Пасенюка на посаді голови Вищого адміністративного суду України. Найкращим і для адміністративного судочинства, і для правосуддя загалом було б призначення на посаду голови ВАСУ іншого судді, спроможного забезпечити належну організацію діяльності ВАСУ, вивести її та розвиток усього адміністративного судочинства на якісно новий рівень. Водночас із повагою ставлячись до позиції Ради суддів адміністративних судів як органу суддівського самоврядування, у разі рекомендації кандидатури Пасенюка на посаду голови ВАСУ готовий розглянути її на предмет внесення до Ради суддів України. Але прошу розглянути можливість рекомендації кількох кандидатур на посаду голови ВАСУ й забезпечити вирішення цього питання на альтернативній основі».

 

Олександр Пасенюк,
голова Вищого адміністративного суду України

«Прикро визнавати, але, схоже, пан Онопенко хоче одноосібно очолити судову владу в Україні. Втілюючи в життя це його прагнення, деякі члени команди Василя Васильовича намагаються у незаконний спосіб впливати на суддів адміністративних судів, членів Ради суддів адмінсудів, нав’язуючи їм негативну думку про мене та спонукаючи до прийняття рішень проти мене як голови ВАСУ. Трапляються спроби втручання цих людей у вирішення багатьох організаційних питань діяльності адміністративних судів. Такі неправові методи вирішення проблем у судовій сфері викликають у мене щире занепокоєння, адже це означає пряме посягання на незалежність суддівського корпусу. Рада суддів адмінсудів прийняла рішення рекомендувати мене на повторне призначення на цю посаду. І скажу чесно: я вважаю, що так і має бути. Я зі своєю командою побудував цю судову систему. Думаю, що маю на це право — і моральне, й історичне. Тим більше що я дуже багато ще не зробив. Я кілька років веду війну за збереження адміністративної юстиції, відволікаючись від багатьох важливих проблем».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>