НЬЮЗ–РУМ

24.12.2009

Національна оперета

Київський академічний театр оперети отримав статус Національного. Відповідний указ видав Президент України Віктор Ющенко. Глава держави також доручив Кабміну перевести Оперету в державну власність і доопрацювати бюджетні акти, які б забезпечили фінансування театру в новому статусі.

Суд над мистецтвом

У Самарському суді розглядають справу про визнання художнього фільму «Россия 88» екстремістським та конфіскацію його з громадянського обігу, повідомляє РІА «Новості». Підставою для цього стало розслідування місцевого управління ФСБ. «Россия 88» (реж. Павло Бардін) — фільм про російських скінхедів, знятий у стилі домашнього відео з використанням неонацистської символіки, слоганів та лексики. Автор картини передбачає, що експертиза, яка стала причиною подання до суду, була саме лінгвістичною: її провели в Самарському університеті на прохання ФСБ. «Я знаю, що є інші експертизи, які визнали, що ми зовсім не пропагуємо екстремізм, оскільки «Россия 88» — художній твір, що використовує висловлювання нацистів, щоб їх дезавуювати, спростувати тощо», — заявляє Бардін.

Картина й раніше мала проблеми в Росії — її так і не допустили в прокат. У жовтні фільм демонстрували на українському кінофестивалі «Молодість». Прем’єра «России 88» відбулася у лютому на Берлінале.

Фандорін б’є рекорди

У Росії вийшов новий, 13–й, роман Бориса Акуніна із серії пригод Ераста Фандоріна. Книгу «Весь світ театр» («Весь мир театр») презентували у вівторок, і вже першого дня вона побила рекорди продажів: 300—500 екземплярів у кожній книгарні Москви. Такий успіх пояснюють створенням вдалого образу героя, а також популярною екранізацією попередніх книг Акуніна.

У новому романі 55–річний Фандорін закохується в актрису, що стає завадою в розслідуванні чергової справи. Щоб завоювати жінку, він пише п’єсу на японську тему. Ця п’єса також надрукована в книзі як додаток до роману. Нагадаємо, цикл романів про Фандоріна Борис Акунін розпочав у 1998 році з книги «Азазель».

Як повідомляє РІА «Новості», продовження пригод Фандоріна було в переліку найочікуваніших книг року, серед яких роман Дена Брауна «Утрачений символ», Віктора Пелєвіна «t» і «Лаура та її оригінал» Володимира Набокова.