НОВИНИ ПЛЮС

24.12.2009

Кілометр дороги... за 100 мільйонів гривень

За 2009 рік «Укравтодор» проклав трохи менше восьми кілометрів нових доріг, витративши на це більше 913 мільйонів гривень із держбюджету, пише видання «Дєло». Тоді як у зв’язку з підготовкою до Євро–2012 влада обіцяла за 2009 рік побудувати понад 340 кілометрів доріг.

Тож майже мільярд витрачено, а відремонтовано всього лише дві ділянки доріг: Олександрівка — Кіровоград — Миколаїв (1,6 км) і Новомиргород — Велика Виска (4 км) у Кіровоградській області. Також побудовано дві ділянки трас місцевого значення у Рівненській та Сумській областях по 1,9 і 0,3 кілометра відповідно.

Таким чином кілометр цих доріг коштує державі 117,5 млн. грн. Для порівняння, у США такі роботи обходяться федеральному бюджету на суму, яка еквівалентна 47 млн. грн. У Китаї кілометр автомагістралі будують за 19 млн. грн. Голова держслужби автодоріг Вадим Гуржос відмовився пояснювати небачену дороговизну доріг. А його підлеглі низький обсяг будівництва виправдали... нестачею бюджетних коштів.

І не тисніть на газ!

Із наступного року Україна хоче зменшити обсяги поставок газу із 8,75 до 7 мільярдів кубометрів у першому кварталі. Про це заявив голова «Нафтогазу» Олег Дубина під час обговорення із головою «Газпрому» Олексієм Міллером питання оплати поставок російського газу.

У зв’язку з фінансово–економічною кризою рівень споживання в Україні за 11 місяців упав до 22,5 млрд. кубометрів російського газу замість 35,9 мільярда, визнають у Росії. Однак на запит української сторони про зниження закупівель ще на 20 відсотків «Газпром» згоди не дав, пообіцявши «подумати».

«Києву вдасться домовитися купити менше, ніж хоче продати «Газпром», — упевнений радник Прем’єр–міністра, член комітету верховної ради з ПЕК Микола Пашинський. Принаймні, на його думку, переговори перейдуть у політичну площину, і «питання буде узгоджене на рівні прем’єр–міністрів». Якщо конфлікту дійсно вдасться уникнути, це буде перший спокійний Новий рік для «Газпрому» з 2006 року — без газових воєн з Україною чи Білоруссю.

Напишіть скаргу на колектора!

Асоціація українських банків та Незалежна асоціація українських колекторських агентств мають намір створити Центр розгляду скарг на колекторські компанії. «24 грудня буде підписано меморандум про співпрацю... Меморандум передбачає реалізацію проектів «Гаряча лінія» та «Центр розгляду скарг на колекторські компанії», — наголошують члени асоціацій.