Одягатися по погоді, а не по моді

22.12.2009

Думка про те, що алкоголь зігріває людину в морозну погоду— небезпечний міф. Навпаки, спиртне значно збільшує ризик замерзнути десь у сніговому наметі. А найкращий захист від переохолодження та обмороження — це «правильний» одяг, тепле взуття й фізична активність. Про це «УМ» розповів голова Національної ради з питань охорони здоров’я при Президентові України, екс–міністр охорони здоров’я, професор Микола Поліщук.

 

«Вовняні шкарпетки треба обгорнути газетою»

— Миколо Єфремовичу, як треба поводитися, щоб уникнути переохолодження в такі люті морози? Що б ви порадили нашим читачам?

— У першу чергу — однозначно вдягатися по погоді. І так, щоб речі ніде не тиснули, не сковували рухів. При цьому пам’ятати, що в дітей і молодих людей обмін речовин бурхливіший, тому їм треба вдягатися легше, ніж людям похилого віку. У старших людей сповільнений обмін речовин, гірша мікроциркуляція, зокрема в кінцівках, тому вони частіше мерзнуть і, відповідно, мають тепліше вдягатися. Крім того, щоб не постраждати від переохоло­дження, треба слідкувати за взуттям. Воно має бути відносно легким, зі щільною підошвою, теплим і не тісним. Люди, які виходять із дому в такі морози, мають одягнути теплі вовняні шкарпетки, обгорнути їх газетою чи легкиим поліетиленовим пакетом, а зверху натягнути звичайні тонкі бавовняні шкарпетки. Як правило, це допомагає без проблем дійти до зупинки, дочекатися громадського транспорту й дістатися до роботи. Але існує один нюанс. Якщо людина в такому «спорядженні» приходить на роботу (або в інше тепле приміщення) і сидить там упродовж тривалого часу, вона має роззутися і взяти інше взуття. Інакше ноги будуть мокрі, і коли людина знову вийде надвір, може добряче промерзнути.

— Важко собі уявити, як така багатошарова конструкція може влізти у модельний чобіток... Дівчата — модниці, швидше за все, проігнорують таку пораду.

— А дарма. Мене взагалі дивує, що сьогодні дівчата ходять по такій погоді з відкритими пупами, відкритими попереками. Я розумію, що дуже скоро в них буде не тільки запалення яєчників, а й застуджені нирки і сечовий міхур. Через це треба вдягатися по погоді, а не по моді. І не забувати про теплу білизну. А ще — більше рухатися і менше бувати на протягах, особливо тим, хто курить.

— А до чого тут куріння?

— Бо в курців погіршується мікроциркуляція крові, особливо в кінцівках, обличчі. І на вітрі такі люди можуть обморозити і губи, і пальці рук, і вуха, і ніс, і щоки (виникає ціаноз — синюшність шкіри та слизових оболонок). До аналогічних наслідків призводить надмірне споживання алкоголю. Від спиртного судини спочатку розширюються, а потім спазмуються. Порушується кровообіг, і людина швидко замерзає, деколи навіть не відчуваючи цього. Поєднання алкоголю й тютюну в таку морозну погоду призводить до вкрай негативних наслідків, і про це слід пам’ятати.

«Діти не мають цілими днями сидіти біля печі»

— Мене вже давно цікавить питання: чому люди приблизно однієї ваги, віку, зросту, схоже одягнуті, по–різному реагують на морози? Один через 5 хвилин починає дрижаки ловити, а в іншого все чудово, щоки пашіють, може навіть розстібнути пальто — бо йому жарко!

— Я знаю лікаря, який цілу зиму ходить у сорочці та легкій куртці — щось на кшталт піджака. Навіть кілька років тому, коли в нас лютували страшні морози. Я питав: «Чому так?». Він у відповідь: «А я не мерзну». Цей феномен нелегко пояснити. Багато залежить від спадковості, особливостей обміну речовин, стану судинної системи. Але є одна закономірність — люди, які ведуть активний спосіб життя і загартовуються, менше мерзнуть і менше хворіють. А ті, що тільки з хати, на роботу і назад — пошвидше до батареї і теплої ковдри, звісно, хворіють більше і важче сприймають холод. Для того, щоб спокійно переносити зміну погоди, людина має з малих років звикати до загартовування й просто бути активною. Нам із вами треба більше рухатися, частіше виходити надвір. І чим менше сидіти в будинку, тим краще. От я пам’ятаю, ми в дитинстві майже весь час проводили на вулиці: і на санчатах каталися, і на ковзанах, і на лижах, і в сніжки гралися, не сиділи цілими днями біля печі. А зими ж бували люті — і 10, і 15 градусів морозу!

— що, жодного разу не перемерзали?

— Чого ж. Звісно, у дитинстві різне було — і в ополонки падав, і лід піді мною ламався... Але завдяки тому, що ріс у селі, рухався весь час, багато був на свіжому повітрі, я й тоді великих проблем не мав, і сьогодні абсолютно нормально переношу і холод, і спеку. Не можу сказати, що боюся хуртовини чи не сприймаю зливу. Із дитинства люблю ходити в негоду. Дощ, сніг, вітер... І машину водити в негоду подобається так само, як і про сонці. Так я намагаюся бути в гармонії з природою.

— І як природа відповідає?

— Як бачите, нормально — на мої 65 років. Я спокійно можу помитися холодною водою, якщо гарячої немає. Але не лізу в ополонку, таких екстремальних ситуацій більше собі не дозволяю. Бо реально оцінюю, що в якому віці можна робити. Є весна, коли багато цвіту, є літо, коли багато плодів, а є осінь, коли плодів лишається все менше і менше, і їх треба берегти. Колись людина розуміє, що бігти за трамваєм — це вже не її. І радіє тому, що може зробити...

 

ФАКТ

«Востаннє добряче замерзав у 2006 році, коли брав активну участь у парламентських виборах. Тоді ми багато їздили по Україні, а зима була надзвичайно люта. І не так, щоб зовсім замерзали, але я весь час думав: їдемо вночі, от не дай Бог, заглохне машина десь серед поля, і до ранку — все. Нехай я вже пожив на цьому світі, а ці молоді люди за мною... Але, на щастя, такого жодного разу не сталося».

 

ДО РЕЧІ

Виходячи на вулицю, переконайтеся, що голова, вуха, шия і обличчя надійно захищені шарфом, шапкою чи високим коміром.