Коваль своєї партії

22.12.2009
Коваль своєї партії

В’ячеслав Кириленко сам допомагав кувати емблему своєї партії. (Фото з сайту zaua.org)

В’ячеслав Кириленко вдруге у своєму житті очолив партію. Трохи більше року тому він головував у президентській «Нашій Україні», а минулої п’ятниці Кириленко заявив про вихід із «НУ». В суботу ж, на день Святого Миколая, В’ячеслава було обрано головою партії «За Україну!».

За напрямком крок Кириленка — це партійний рух убік від голови «Нашої України». За вектором — усе–таки спрямований до глави держави. Бо одне з перших завдань «ЗУ!» на цьому етапі — підтримка Ющенка на виборах–2010.

 

Приземлені догматики

Перед з’їздом В’ячеслав Кириленко здійснив цікавий ритуал: узяв участь у виковуванні металевої емблеми «За Україну!». Хоча в цей день і було велике християнське свято, лідер громадського руху (тоді ще не лідер партії) разом із ковалями трохи постукав молотами перед з’їздом. Подумалося, що свого часу з подібним символізмом кували й підкову — колишній символ «Нашої України»…

«Ми вирішили щось робити, а не сидіти, як наші колеги по парламенту, й посипати собі голову попелом із криками «все пропало», — сказав на з’їзді «За Україну!» В’ячеслав Кириленко. — Коли рік тому ми створювали громадський рух, ми знали, що з нами ніхто не погоджуватиметься, навіть частина наших патріотичних соратників, тому що вони звикли брати посади, а не пропагувати цінності та ідеї». Кириленко похвалився, що зрештою депутатська група «За Україну!» стала форпостом, «який відстоює українські ідеали, бо ж усі інші почали працювати на вождів», повідомила УНІАН.

Цікаво, що в лютому на установ­чому з’їзді організації «За Україну!» В’ячеслав Кириленко запевняв, що «на цьому етапі про партію не йдеться, бо від партій усіх нудить», і казав, що громадський рух — радше позапартійна структура. Але вже тоді всі розуміли: діло йде до партії. А сам В’ячеслав не любить ділитися таємницями і кидатися словами про плани, якщо вони є лише планами.

У Кириленка є амбіція заповнити нішу в націонал–демократичній ніші, яка утворилася після розвалу Руху. При цьому В’ячеслав хоче вирішити вічну діалектику правого флангу — дискусію між «романтиками» і «прагматиками». «Ми йдемо в політику з традиційними ідеями, але ці ідеї мають стати конкурентоспроможними. У нас у патріотичних силах не вистачає людей, які здатні забезпечити результат. Потрібен більш модерний підхід», — вважає Кириленко.

Він відзначив, що «догматики», які розповідають про «кришталеву чистоту наших ідей», програють тим людям, які займаються більш приземленими речами. «Потрібно робити й перше, і друге», — цитує Кириленка інтернет–сайт «За UA!». Як приклад він сказав: треба визнавати ветеранів УПА борцями за незалежність України, але якщо при цьому внук ветерана трудитиметься в Португалії на заробітках — «хіба за таку дер­жаву боровся упівець?».

Партія — не «Наша», Президент — наш

Один із принципових моментів з’їзду: партія вирішила підтримати на президентських виборах Віктора Ющенка. «Заукраїнці» боротимуться за переобрання В.Ю., хоча перед тим низка активістів «ЗУ!» вийшла з президентської партії «Наша Україна».

«Вибори й політичні протистояння приходять і відходять. А Україна залишається наодинці з викликами, які ставить перед нею життя. Наш обов’язок — разом дати відповідь на ці виклики, об’єднати людей, які готові творити сучасну, вільну, європейську Україну, незважаючи на кон’юнктуру. Саме тому ми підтримуємо на президентських виборах кандидатуру Віктора Ющенка, у боротьбі проти якого з’єдналися всі, хто ненавидить українську державність і демократію», — йдеться в резолюції партії.

Народний депутат Володимир Мойсик, обраний першим заступником голови «За Україну!», сказав у коментарі «УМ»: «Ми завжди були з Віктором Андрійовичем, і завжди будемо». Пан Мойсик також зазначив, що кожен із парламентаріїв, вихідців із «НУ», працює на перемогу Ющенка. «Кожен має свою ділянку роботи. Я працюю над юридичними питаннями. Наприклад, Ксенія Ляпіна — довірена особа Віктора Ющенка по загальнонаціональному окрузі», — каже Мойсик.

Народний депутат пояснив свій крок тим, що правий фланг політики потребує змін. «У партії «Наша Україна» є прекрасні люди. Це патріоти, прихильники демократичних цінностей. Кожен є особистістю і по–своєму бачить шлях, аби досягнути цих цінностей, — розповів Володимир Мойсик. — А розбудова «За Україну!» — це крок до того, щоб розширити базу підтримки Ющенка».

Перші вибори — місцеві

«Звичайними» заступниками Кириленка стали народний депутат Ксенія Ляпіна та Юрій Зубко, заступник міністра з питань культури і туризму. Всі шестеро народних депутатів — Кириленко, Мойсик, Ляпіна, Олег Гуменюк, Іван Стойко, Ярослав Кендзьор — увійшли до складу політради.

«За Україну!» окреслила пріоритети на найближчий час. Основна діяльність спрямована на утвердження патріотизму, на боротьбу з корупцією та популізмом. Партія визначає свою ціль у вигляді п’яти напрямів: людська свобода та розвиток, українська ідентичність, право та безпека, моральне та звичайне здоров’я, наука й технології. Також партія має намір узяти участь у виборах місцевих рад, які відбудуться у травні.