Про «кремлівську більшість» у ВР і різницю між Януковичем і Тимошенко

22.12.2009
Про «кремлівську більшість» у ВР і різницю між Януковичем і Тимошенко

Віктор Ющенко: мої головні конкуренти не відстоюватимуть національні інтереси. (Фото з сайту oda.cv.ua.)

Після приємних церемоній на Святого Миколая (зокрема, Президент Ющенко засвітив головну ялинку країни на майдані Незалежності в Києві) глава держави вирушив з робочими поїздками регіонами. Зокрема в неділю він побував у столиці Буковини — Чернівцях.

Головний месидж, який прагнув донести Президент буковинцям, — нагальна потреба в концептуальній зміні «правил гри», тобто в конституційному закріпленні нового розподілу впливу між гілками влади. Зокрема, Віктор Ющенко говорив про необхідність запровадити відкриті депутатські списки для голосування, скасувати депутатський імунітет (щоб не мати в країні «нечистоплотних політиків, убивць і педофілів»), повернути мажоритарну систему місцевих виборів, створити двопалатний парламент. Усі ці зміни, на переконання глави держави, мають знайти відображення в Основному законі України. Головні новації запропонованої Ющенком конституційної реформи покликані «принести стабільність у систему влади, подолати її корумпованість та криміналізацію». Не треба чекати, каже Віктор Андрійович, «що народні депутати піднімуть руки і скажуть, що вони знімають (із себе) недоторканність», ці зміни слід вносити до Конституції шляхом референдуму.

Наступна тема від Віктора Ющенка, — перебіг президентських виборів і «хто є хто» серед кандидатів. Так, чинний керівник держави не скупився на критику своїх головних опонентів. Хоча загалом він вважає, що «ми достойно проведемо ці вибори».

Промовець укотре порівняв Юлію Тимошенко та Віктора Януковича, яким треба «одному — вічну гарантію на прем’єра, другому — вічну гарантію на президента». Після 17 січня, запевняє Ющенко, Партія регіонів та БЮТ об’єднаються у так звану «кремлівську більшість», обриси якої стали зрозумілі ще в 2008 році: «Щоб ви мали на увазі: союз Тимошенко і Януковича — це союз, який буде, не треба мати сумніву». Причому, на його думку, цей союз відбудеться незалежно від результатів президентських виборів. «Я–то виграю вибори, —впевнено сказав Президент, — але навіть при цих обставинах БЮТ і ПР із колосальною підтримкою ззовні будуть працювати над тим, щоб створити конституційну більшість, бо це найкращий спосіб, який гарантує вічну присутність (у владі) і тих, і тих». Тепер же Ющенко думає, що Тимошенко брала участь у Помаранчевій революції для того, аби отримати владу: «Юлія Володимирівна стояла у мене за спиною на Майдані, тому що для неї цікава одна тема — де ти будеш завтра. Майдан — це був найкращий спосіб для Тимошенко прийти до влади». І ще раз підкреслив: між Юлею та Януковичем немає різниці. «Я вже кілька разів говорив: це два чоботи однієї пари, один — лівий, другий — правий. Якщо говорити про різницю, то вона хіба полягає в тому, що один — двічі судимий, а друга — двічі не судима», — попередив Президент. Він висловив певність, що ці політики не будуть відстоювати національні інтереси України. Як приклад, Ющенко розповів про те, що Тимошенко «має бажання створити консорціум з управління газотранспортною системою України, на що я ніколи санкцій не дам, наскільки у мене буде можливостей... тому що нам не пропонують створити консорціум із видобутку газу в Росії або з продажу газу в Європі, а пропонують створити консорціум на нашій функції транзиту. Так що — це національна політика?!»

Також, на думку чинного глави держави, питання офіційної двомовності теж можуть порушувати лише ті, хто не дбає про національні інтереси. Або — питання про можливість перебування Чорноморського флоту в Криму і після 2017 року. «Якщо кожен, навіть ваш відомий Арсеній Петрович (Яценюк родом із Буковини. — Ред.), боїться давати відповідь: Чорноморський флот для нас — це стабілізуючий фактор чи дестабілізуючий... Не треба боятися відповідати на це запитання, якщо ти сповідуєш національні інтереси, якщо ти дер­жавний діяч, а не політикан».