Бумеранг «ківаловщини»

19.12.2009
Бумеранг «ківаловщини»

Регіонали звинувачують у майбутніх фальсифікаціях БЮТ, а БЮТ — ПР. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

П’ять років в опозиції змінили багато речей у Партії регіонів. Політики із ПР поступово звикали до наметів, мітингових виступів, блокувань парламентської трибуни, та так, що вже, очевидно, й забули, як колись поводилися в коридорах влади. Цього разу Партія регіонів звинувачує владу (а особливо ті структури, які перебувають під впливом Юлії Тимошенко) в намірах фальшувати вибори. Чи могли ми собі уявити таку турботу Януковича, Ківалова, Клюєва, Царьова та «іже з ними» про чесні вибори у 2004–му?!

«Дані всіх соціологічних опитувань свідчать про беззаперечну перемогу опозиційного кандидата Віктора Януковича на виборах Президента. Виборці давно не вірять «помаранчевим» кумирам. Їх час безповоротно відійшов. Налякана настроями людей, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко розуміє, що вона може стати президентом лише за допомогою обману людей і масштабних фальсифікацій», — заявила Партія регіонів. Відповідну заяву від імені партії зачитав учора з парламентської трибуни Олександр Єфремов.

Партія регіонів вважає, що організувати масові фальсифікації може лише виконавча влада, «яка володіє потужним адмінресурсом» (досвід свідчить?). «У руках Тимошенко зосереджені органи виконавчої влади, лояльні суди, контролюючі структури і МВС на чолі з «кишеньковим» міністром Юрієм Луценком», — заявляють «регіонали».

Олександр Єфремов навів кілька конкретних фактів, які свідчать про нечесну боротьбу з Вікторем Януковичем, зокрема про підкупи від його імені. «Регіонал» заявив також про те, що «організатори фальсифікацій намагаються замовити дублікати печаток окружних і дільничних виборчих комісій».

Блок Юлії Тимошенко — а критика адресувалася йому — відреагував на звинувачення словами Андрія Кожем’якіна. «Не хочете, щоб були фальсифікації, будь ласка, ставте на розгляд закон про вибори президента. Якщо ви цього не зробите, значить, не ми, а ви хочете зробити фальсифікації, бо блокуєте це питання вже два тижні», — наголосив Кожем’якін. Нагадаємо, по суті саме Партія регіонів завалила проект змін до закону про вибори, який розглядали у парламенті протягом останніх тижнів.

Віце–спікер Олександр Лавринович заявив, що зміни до закону про вибори Президента стоять у порядку денному, але на прикінцевих позиціях. Лавринович поінформував, що в п’ятницю депутати все ще розглядають питання з порядку денного вівторка. Такими темпами закон до виборів точно не ухвалять...

А ТИМ ЧАСОМ...

Служба безпеки України поки що не фіксує серйозних порушень передвиборчого процесу. «В кожній області ситуація не є драматичною... Поки що все нормально», — сказав учора голова СБУ Валентин Наливайченко. Він підкреслив, що кожне порушення вдається усувати — чи самотужки, чи в кооперації з міліцією. За словами Наливайченка, це, зокрема, стосується формування реєстру виборців, оскільки інколи співробітники відповідних органів втрачають ключі–коди від доступу до комп’ютерних систем.