Вибори обраних

19.12.2009
Вибори обраних

Словак Душан Швенто приніс «Зальцбургу» шосту перемогу в груповому турнірі. (Рейтер.)

У четвер близько опівночі завершилися останні баталії групового етапу єврокубків, а вже вчора вдень у штаб–квартирі УЄФА у швейцарському Ньоні провели жеребкування наступної стадії в обох турнірах. Спочатку розподілили команди в «плей–оф» Ліги чемпіонів. Перші матчі 1/8 фіналу відбудуться 16/17 і 23/24 лютого, а повторні — 9/10 і 16/17 березня. Пари склалися наступним чином: «Олімпіакос» — «Бордо», «Мілан» — «МЮ», «Ліон» — «Реал», «Інтер» — «Челсі», «Баварія» — «Фіорентина», «Штутгарт» — «Барселона», ЦСКА — «Севілья», «Порту» — «Арсенал».

А о 14–й годині за київським часом приступили й до жеребкування Ліги Європи. Перші зустрічі 1/16 фіналу заплановано на 18 й 25 лютого, а відповіді — на 11 і 18 березня. Єдиному представникові України «на Європі», «Шахтарю», в суперники дістався англійський «Фулхем». Як переможці групи донеччани спочатку зіграють на виїзді, а потім прийматимуть опонента на «Донбас–арені».

Напередодні ж роздали останні путівки до «плей–оф» Ліги Європи. Мав шанси пробитися туди з групи Н ще один клуб із пострадянського простору, але молдовський «Шериф» не спромігся на героїчний вчинок у Стамбулі й замість потрібної перемоги над «Фенером» мінімально поступився. На останніх хвилинах зустрічі на поле в складі господарів вийшов бразильський захисник Роберто Карлос, який таким чином попрощався з місцевою публікою.

Білоруський БАТЕ наостанок грюкнув дверима в Ліверпулі. «Евертон», заздалегідь вирішивши турнірне завдання в квартеті І, випустив на матч резервістів, і шансом підняти собі настрій команда з Борисова чудово скористалася.

Найнапруженішою перед останнім туром виглядала ситуація в когорті В, де одразу три команди претендували на чільний рядок таблиці. Попри перевагу свого поля, генуезька «Дженоа» не змогла вирвати три очки у «Валенсії» й вилетіла з турніру, програвши після голу бомбардира Давида Вільї в доданий час.

Двом колективам позавчорашні виграші принесли перші місця в групах А та С. «Андерлехт» дещо несподівано розгромив «Аякс» на «Амстердам–арені», а ганець Єбоа в Тель–Авіві допоміг «Хапоелю» взяти гору над «Гамбургом».

Єдиним же клубом, який подолав груповий етап Ліги Європи без очкових втрат, виявився австрійський «Зальцбург». Навіть без турнірної мотивації підопічні голландського фахівця Хуба Стевенса засмутили у Вільяреалі середняка іспанського чемпіонату.

«Стяуа» й «Тімішоара», хоча й залишили змагання, наостанок набрали очки, що дозволило Румунії потіснити Україну з сьомого місця клубного рейтингу УЄФА (39,491 бала проти 39,350).

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап.

6–й тур. Результати четверга

Група А

«Аякс» (Голландія) — «Андерлехт» (Бельгія) — 1:3, «Динамо» (Зг, Хорватія) — «Тімішоара» (Румунія) — 1:2.

Підсумкове становище: «Андерлехт», «Аякс» — 11, «Динамо» — 6, «Тімішоара» — 5.

Група В

«Джеона» (Італія) — «Валенсія» (Іспанія) — 1:2 (Креспо, 51 — Сальтор, 45+1; Вілья, 90+5; нереалізоване пенальті: Вілья, 85), «Лілль» (Франція) — «Славія» (Чехія) — 3:1.

Підсумкове становище: «Валенсія» — 12, «Лілль» — 10, «Дженоа» — 7, «Славія» — 3.

Група С

«Хапоель» (Т–А, Ізраїль) — «Гамбург» (Німеччина) — 1:0 (Єбоа, 23), «Рапід» (Австрія) — «Селтік» (Шотландія) — 3:3.

Підсумкове становище: «Хапоель» — 12, «Гамбург» — 10, «Селтік» — 6, «Рапід» — 5.

Група G

«Вільяреал» (Іспанія) — «Зальцбург» (Австрія) — 0:1 (Швенто, 7), «Лаціо» (Італія) — «Левськи» (Болгарія) — 0:1.

Підсумкове становище: «Зальцбург» — 18, «Вільяреал» — 9, «Лаціо» — 6, «Левськи» — 3.

Група Н

«Стяуа» (Румунія) — «Твенте» (Голландія) — 1:1, «Фенербахче» (Туреччина) — «Шериф» (Молдова) — 1:0 (Угур, 15).

Підсумкове становище: «Фенербахче» — 15, «Твенте» — 8, «Шериф» — 5, «Стяуа» — 4.

Група І

«Евертон» (Англія) — БАТЕ (Білорусь) — 0:1 (Юревич, 75), «Бенфіка» (Португалія) — АЕК (Греція) — 2:1.

Підсумкове становище: «Бенфіка» — 15, «Евертон» — 9, БАТЕ — 7, АЕК — 4.