Прощавай, Румуніє

18.12.2009

Половину з 12 матчів середи в останньому турі Ліги Європи сміливо можна занести до розряду товариських. Якась із команд уже вирішила питання виходу до наступного раунду заздалегідь, хтось уже втратив усі шанси, й лише кілька клубів переймалися результатами поєдинків.

В Афінах на жахливому газоні знайомого українцям стадіону «Спірос Луїс» «Панатинаїкос» відстояв другу позицію в групі F від зазіхань бухарестського «Динамо». Головний вклад у розгром гостей зробив французький нападник Джібріль Сіссе, котрий на останніх хвилинах дуелі оформив дубль. Вийшла своєрідна помста греків за поразку від «Динамо» 20 років тому з загальним рахунком 1:8. Тоді суперники грали в Кубку володарів кубків, а румунів тренував Мірча Луческу. У нинішньому ж євросезоні в Румунії залишилася одна команда — «Уніря».

А от поєдинок у Граці можна порівняти з матчем «Партизана» й «Шахтаря»: «Галатасарай» достроково зайняв перше місце в групі, тому до Австрії привіз експериментальний склад. Не дивно, що «Штурм» виграв і всі свої чотири очки на груповому етапі набрав саме в зустрічах із турками. Перша поразка в сезоні для стамбульської команди перервала її десятиматчеву безпрограшну серію на виїзді в єврокубках, яка тривала з серпня 2008 року.

Цікаве протистояння видалося в засніженій Празі, де «Спарту» рятувала лише перемога над «Копенгагеном». Чехи не поступалися п’ять останніх домашніх поєдинків «на Європі», але данці краще пристосувалися до зимового футболу, тож вони йдуть у турнірі далі.

Чи не напруженішим позавчора видався матч у Швейцарії, де «Базель» і «Фулхем» розіграли другу позицію в когорті Е. У господарів перед матчем було на одне очко більше, але у своєрідних «гойдалках» удача була на боці гостей. Наприкінці двобою у штрафний лондонців пішов навіть голкіпер «Базеля», але щастям Сінана Болата з бельгійського «Стандарда», який врятував свою команду від поразки в Лізі чемпіонів, похвалиться не кожен воротар.

«Я дякую англійським фанатам, які приїхали о цій порі з командою — вони нам дуже допомогли», — сказав після гри головний тренер «Фулхема» Рой Ходжсон. А вболівальники точно вдячні своїм улюбленцям за перемогу, адже зазвичай британські клуби прохолодно ставляться до євротурнірів, за винятком Ліги чемпіонів.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий раунд. 6–й тур. Матчі середи

Група D

«Герта» (Німеччина) — «Спортинг» (Португалія) — 1:0 (Качар, 70), «Херенвен» (Голландія) — «Вентспілс» (Латвія) — 5:0.

Підсумкове становище: «Спортинг» — 11, «Герта» — 10, «Херенвен» — 8, «Вентспілс» — 3.

Група Е

ЦСКА (Болгарія) — «Рома» (Італія) — 0:3, «Базель» (Швейцарія) — «Фулхем» (Англія) — 2:3.

Підсумкове становище: «Рома» — 13, «Фулхем» — 11, «Базель» — 9, ЦСКА — 1.

Група F

«Панатинаїкос» (Греція) — «Динамо» (Румунія) — 3:0, «Штурм» (Австрія) — «Галатасарай» (Туреччина) — 1:0.

Підсумкове становище: «Галатасарай» — 13, «Панатинаїкос» — 12, «Динамо» — 6, «Штурм» — 4.

Група К

«Спарта» (Чехія) — «Копенгаген» (Данія) — 0:3, «Клуж» (Румунія) — «ПСВ» (Голландія) — 0:2.

Підсумкове становище: «ПСВ» — 14, «Копенгаген» — 10, «Спарта» — 7, «Клуж» — 3.

Група L

«Насьонал» (Португалія) — «Аустрія» (Австрія) — 5:1, «Атлетик» (Іспанія) — «Вердер» (Німеччина) — 0:3 (Пісарро, 13; Налдо, 20; Розенберг, 36).

Підсумкове становище: «Вердер» — 16, «Атлетик» — 10, «Насьонал» — 5, «Аустрія» — 2.