«Партизанську» погоду «гірники» не люблять

18.12.2009
«Партизанську» погоду «гірники» не люблять

«Танці» Томича й Ярослава Ракицького на засніженому полі белградського стадіону Неманьї. (Фото Рейтер.)

УЄФА — весела організація. Начебто на словах і піклується про здоров’я футболістів, і робить усе для задоволення глядачів, але насправді виходить це в неї, як і в кожної великої бюрократичної машини, зі скрипом. Постійні зміни в системі проведення єврокубків, особливо в другому за рангом клубному турнірі, свідчать про те, що чиновники шукають оптимальні варіанти. Утім багатостраждальний Кубок УЄФА (нині — Ліга Європи), великої популярності в Старому світі так і не отримує. Календар залишається насиченим, розтягується аж до середини грудня, але цікавих матчів — обмаль. Деякі взагалі стають і для команд, і для вболівальників справжнім тягарем.

До цієї категорії належить і позавчорашнє побачення «Партизана» й «Шахтаря» в Белграді. Три дні в сербській столиці тривав снігопад, тому питання проведення матчу завершального туру в групі J до останнього моменту «висіло» в повітрі. Та поле таки привели до відносно прийнятного вигляду, кілька тисяч «шалених» фанів купили квитки, й команди почали зустріч, яка для обох сторін не мала жодного турнірного значення — донеччани гарантували собі перше місце у квартеті, а господарі ніяк уже не могли піднятися з останнього.

У гостей через проблеми зі здоров’ям не грали Срна та Ілсіньйо, яких замінили Іщенко й Дуляй. Причому серб як подарунок до матчу на Батьківщині отримав капітанську пов’язку «гірників». І хоча напередодні поєдинку він заявляв, що з мотивацією у його партнерів усе в порядку, насправді особливо напружуватися «помаранчево–чорні» не збиралися. Бразильці вже не могли дочекатися від’їзду додому, де, на відміну від морозної Європи, зараз буяє літо. Звісно, можна скаржитися на якість газону, але, думається, якби підопічним Мірчі Луческу потрібна була перемога, грали б вони зовсім по–іншому.

А так запам’яталося лише кілька випадів, «постріл» Луїса Адріано у стійку, дальні удари «в молоко» й пропущений у дебюті м’яч. Після навісу й скидки головою Андрій П’ятов дещо незграбно зіграв на виході, й сенегалець Ламін Діарра послав «снаряд» у ворота поміж кіпера й двох захисників. Під завісу зустрічі міг зрівняти рахунок 19–річний нападник Віталій Віценець, який вийшов на заміну, але трохи забарився на добивання. А так віце–чемпіони України вже в другому двобої поспіль не змогли розпечатати ворота суперника. Крім того, «Партизан» перервав 15–матчеву безпрограшну серію «Шахтаря» в єврокубках.

Після гри Мірча Луческу привітав сербів із перемогою, а свою команду — з успішним роком загалом. «На засніженому полі складно було контролювати м’яч, хоча в другому таймі нам це непогано вдавалося. За таких умов долю двобою часто вирішує одна помилка — так і сталося цього разу. У діях моїх хлопців відчувалася втома. Тож ми добре відпочинемо й готуватимемося до наступного суперника, якого нам подарує п’ятничне жеребкування», — філософськи зауважив румунський фахівець.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 6–й тур

Група J

«Брюгге» (Бельгія) — «Тулуза» (Франція) — 1:0 (Перішич, 90+3).

«Партизан» (Сербія) — «Шахтар» (Україна) — 1:0 (Діарра, 6)

«Партизан»: Божович, Фейса, Морейра (Ілич, 60), Крстаїч, Томич, Ломич, Діарра (Богунович, 79), Кнежевич, Петрович (Б. Йованович, 69), Ляїч, М. Йованович.

«Шахтар»: П’ятов, Кучер, Рац, Іщенко, Ракицький, Гюбшман, Фернандіньйо, Жадсон (Віценець, 77), Дуляй (Гай, 77), Л. Адріано (Гладкий, 81), Вілліан.

Попередження: Петрович, 16; Ляїч, 29; Фейса, 70; Томич, 82 — Рац, 74.

Суддя — Вайнер (Німеччина).

Белград, стадіон «Партизан», 2500 глядачів.

Підсумкова таблиця

І В Н П М О

1. «Шахтар» 6 4 1 1 14–3 13

2. «Брюгге» 6 3 2 1 10–8 11

3. «Тулуза» 6 2 1 3 6–11 7

4. «Партизан» 6 1 0 5 6–14 3