Якщо не хочеш по іклах

17.12.2009
Якщо не хочеш по іклах

В ідеалі зубну щітку, пасту, еліксир та флос людині має підбирати стоматолог. (Фото з сайту artofcare.ru.)

Виявляється, давній вислів про те, що порожнина рота є дзеркалом організму людини, має цілком наукове обґрунтування. Головний стоматолог МОЗ України зазначає: усе, що відбувається в печінці, шлунку, кишечнику, нирках та інших органах, має своє відображення в порожнині рота. А бактеріальне буяння в каріозному зубі чи в яснах, уражених пародонтитом, рано чи пізно зачіпає весь організм. Тому так важливо лікувати хронічні болячки, щоб не маятися з патологічним процесом у роті. Для цього слід бодай раз на рік з’являтися перед ясні очі лікарів на профілактичний огляд. А ще потрібно дбати про здоров’я зубів і ясен, щоб не «заробити» ревматизм, пневмонію та «чарівну» посмішку Баби–Яги. Й обов’язково звертатися до стоматолога, помітивши кровоточивість ясен, хиткість зубів та неприємний запах у роті, який не переб’єш найсильнішою «жуйкою».

 

Після 40 років кожен українець має проблеми з зубами та яснами

Згідно з науковими дослідженнями, тільки двоє з десяти українців не мають проблем з яснами (тканинами пародонта). Решта у більш чи менш важкій формі страждає від цілого спектра хвороб — від первинного запалення ясен до генералізованого ураження кістки щелепи і повної втрати зубів. Приблизно таку ж поширеність має карієс. А серед 40–річних мешканців країни захворювання ротової порожнини має кожен. І це неабияк турбує вітчизняних лікарів. Адже щороку тисячі наших співвітчизників втрачають зуби і переносять операцію на щелепі тільки тому, що недбало ставляться до гігієни ротової порожнини, чистять зуби нерегулярно (а то й узагалі цього не роблять), застосовують «неправильну» зубну пасту і рідко замінюють зубну щітку.

«Сьогодні ми досить багато знаємо про карієс та його ускладнення, — каже завідувач кафедри терапевтичної стоматології Національного медичного університету імені Богомольця, доктор меднаук, професор Анатолій Борисенко. — Але, на жаль, наше населення ще дуже і дуже мало знає про захворювання тканин пародонта, які оточують зуб, утримують і живлять його. При карієсі відбувається руйнування зуба. Якщо його не лікувати, патологічний процес поступово переходить на кістку щелепи, на м’які тканини обличчя. Зрештою людина втрачає хворий зуб. А при захворюваннях пародонта маємо унікальну ситуацію. Ушкоджуються ясна, зв’язка, що з’єднує зуб із кісткою щелепи, і сама кістка. Неліковане запалення ясен призводить до того, що зуби стають рухомими, розхитуються і в подальшому випадають. При цьому зуб часто залишається абсолютно здоровим, без жодної дірки».

За словами фахівця, підступність захворювань пародонта полягає в тому, що вони зазвичай розпочинаються з симптомів, на які ми часто не звертаємо уваги. Наприклад, незначна кровоточивість ясен. Ми вважаємо це загрозливим? Чи десь, колись кажемо родичам або друзям: «Ось у мене ясна кровоточать, треба зайнятися лікуванням»? Навряд. А з цих симптомів розпочинається цілий комплекс патологічних змін у пародонті, який із часом призводить до його повного руйнування.

На перших етапах хвороби (коли з’являється почервоніння і кровоточивість ясен) людину можна вилікувати, доклавши незначних зусиль. Коли вже випадають зуби та руйнується кістка, лікарям треба провести медикаментозне лікування запалення, хірургічну операцію, щоб видалити патологічні тканини, якимось чином зібрати ці розхитані зуби чи відновити втрачені, призначити фізіотерапевтичні заходи. А все це в комплексі вимагає тривалого часу і великих витрат. І тому чим раніше починається профілактика тяжких ускладнень, тим краще.

У роті — «комбінат» із вироблення бактерій і токсинів

«Ще одна підступність захворювань пародонта полягає в тому, що на місці втраченої кістки розвиваються патологічні тканини, їхня грануляція, яка містить велику кількість мікроорганізмів та їхніх токсинів, — каже Анатолій Борисенко. — Як думаєте, куди все це дівається? Пацієнт ковтає! Бактерії та продукти їхньої життєдіяльності потрапляють в організм і з током крові розносяться по всіх системах та органах, спричиняючи так званий хроніосептичний стан організму. Навіть один уражений зуб (як, наприклад, при карієсі) може призвести до запалення нирок, захворювань ендокринної та серцево–судинної систем, шлунково–кишкового тракту тощо. Треба знати, що немає жодного (!!!) внутрішнього органа, який міг би «сховатися», якось уникнути впливу цього первинного вогнища інфекції. А що тоді казати про захворювання пародонта, коли уражений не один зуб, а цілий зубний ряд? Якщо ми «розгорнемо» це патологічне вогнище, то його площа може сягати 15 квадратних сантиметрів. Звідти у кров постійно, щосекунди всмоктується величезна кількість різноманітних токсинів, мікробів, від чого в роті пацієнта з’являється дуже неприємний запах. Це негативно впливає на дихальну систему — частіше виникає пневмонія та хронічні обструктивні захворювання легень. Збільшується ризик передчасних пологів у вагітних, ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Тому наші колеги–терапевти завджи просять нас (стоматологів. — Авт.): «Сануйте (оздоровлюйте) порожнину рота, щоб ми могли вилікувати ревматизм, щоб не було запальних процесів у вагітної». Ми робимо, і людина нарешті одужує».

Цікаво, що зв’язок між інфекцією в роті та організмі здійснюється в обох напрямках. «Така вже специфіка тканин ротової порожнини, що немає жодного захворювання, яке б не викликало масивного ураження тканин пародонта, — пояснює пан Борисенко. — Інші тканини при цьому можуть не уражуватися. Чому це відбувається? Капіляри ясен дуже довгі. Це сприяє посиленому тканинному обміну, і всі поживні речовини вільно потрапляють у ці тканини. Але, з іншого боку, якщо у крові є будь–які токсини, вони знову ж таки потраплять у ясна, спричиняючи запалення».

Мірра ущільнює ясна, «роз’їдені» бактеріями,
і рятує зуб від випадіння

Яким же чином можна попередити запалення ясен та інші хвороби пародонту? Головний стоматолог МОЗ України, директор Інституту стоматології НМАПО імені Шупика, доктор меднаук, професор Олексій Павленко каже, що починати треба з правильної гігієни ротової порожнини. Люди мають привчитися чистити зуби двічі на день по 3 хвилини, причому «правильною» пастою.

«На базарах часто продаються пасти з красивими малюнками. Там і ромашка намальована, й інші трави, і напис про наш інститут є. Але до інституту вони не мають жодного відношення, і що там входить до їхнього складу, ніхто не знає. Тому краще купувати засоби гігієни порожнини рота в аптеці чи спеціалізованому магазині, вибираючи перевірений часом продукт. Особисто я, наприклад, уже багато років користуюся пастою «Пародонтакс», — зазначає головний стоматолог України.

За словами фахівців, при виборі пасти слід уважно вивчити її склад. Дійсно лікувальна паста не повинна містити синтетичні речовини, які виконують хімічну «дезінфекцію» в роті. Наприклад, триклозан — антибіотик, який убиває без розбору і патогенну мікрофлору, і корисну, без якої в роті виникає дизбактеріоз. Оскільки «погані» мікроби в таких умовах виживають краще, то чим більше ми використовуємо пасту з триклозаном, тим більше проблем собі наживаємо. Замість стерильного середовища в роті отримуємо розсадник бактерій.

Також бажано вибирати пасту без лаурілсульфату натрію — дешевої миючої речовини, яка утворює багато піни. Вона входить до складу практично всіх шампунів, гелів для душу та... знежирювачів двигунів у машинах. Ця речовина може пересушувати слизову порожнини рота і вимивати основні інгредієнти пасти, не даючи їм вплинути на зуби та ясна.

Як рекомендує пан Борисенко, найкраще — коли до складу пасти входять спеціальна сода (бікарбонат натрію) та натуральні рослинні екстракти. Сода не травмує емаль, м’яко очищає зуби від решток їжі та не дає утворитися мікробній плівці на зубах — нальоту, з якого можуть вирости зубні відкладення, розвинутися запалення ясен і хвороби пародонта. Крім того, сода нейтралізує кислоту, захищаючи таким чином зуби та ясна від агресивної речовини та припиняючи запальну реакцію (відомо, що при будь–якому запаленні реакція середовища зміщується в кислий бік).

Чудово, коли до складу пасти входять екстракт шавлії (надзвичайно потужний протимікробний компонент), ромашка (чинить протизапальну дію), ехінацея (підвищує імунітет ротової порожнини), ратанія (має антимікробний і протигрибковий вплив) та мірра (зменшує набряк і кровоточивість тканин пародонта). Мірра — взагалі унікальний компонент. У ній міститься речовина, яка має сильну в’яжучу дію і допомагає ущільнити мембрани клітин ясен та відновити розірвані зв’язки між цими клітинами. Цей комплекс є дуже важливим при лікуванні гінгівіту (запалення ясен) на будь–якій стадії захворювання.

«Запалені ясна стають пухкими і легко кровоточать навіть при незначному доторканні, — пояснює Анатолій Борисенко. — Під впливом бактерій руйнуються зв’язки між клітинами пародонта, ушкоджуються і стають більш приникними кровоносні судини. Щоб усунути проблему, треба застосувати комплекс антибактеріальних, протизапальних та в’яжучих екстрактів. Завдяки такому комбінованому впливу ясна повертаються до свого здорового щільного стану і рожевого кольору».

 

ВАЖЛИВО!

Більшість людей чистять зуби не три хвилини, як потрібно, а лише 30—40 секунд. Цього замало, щоб повністю видалити рештки їжі та мікробний наліт. 40 секунд не вистачає і для того, щоб рослинні екстракти та інші корисні компоненти пасти встигли провзаємодіяти з тканинами ротової порожнини і виконати свою лікувально–профілактичну місію.

 

РОЗВІНЧУЄМО МІФИ

Узагалі вважається, що чистити зуби слід після кожного прийому їжі і перед сном. Але насправді під час вуглеводного обіду (макарони, солодощі, багато хліба тощо) бактерії, що містяться в роті, переробляють вуглеводи в молочну кислоту. А вона «розчиняє» емаль та робить її більш чутливою і вразливою до мікрочасток зубної пасти. Тому деякі стоматологи радять чистити зуби до прийому їжі, багатої на вуглеводи. А вставши з–за столу, можна прополоскати рот відваром лікарських трав.

 

ФАКТ

Тільки 30 відсотків населення України регулярно чистить зуби вранці та ввечері. Ще менше людей при цьому правильно підбирають зубну пасту і щітку.