ХЛАМурний Париж

17.12.2009

Днями в паризькому будинку аукціонів «Друо» на продаж було виставлено 350 предметів, які за іншого підходу були б викинуті на смітник. Але завдяки кмітливості мерії скарбниця французької столиці поповнилася на 256 тис. 912 євро — такий загальний виторг цього аукціону, повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс».

Найбільшу суму любителі старовини виклали за оригінальний 8–метровий фрагмент ґвинтових сходів з Ейфелевої вежі з 40 пофарбованими східцями. Власник складу металобрухту з провінції Шампань придбав цю конструкцію за 105400 євро. Новий власник не побажав назвати прізвище, але розповів, для чого придбав фрагмент «Залізної дами», як французи називають Ейфелеву вежу. Виявляється, раніше він купив на аукціоні фрагмент Берлінської стіни, розбив його на менші уламки і продав їх поштучно. Акція виявилася прибутковою, і тепер кмітливець хоче проробити те саме зі східцями славетної вежі. Варто пояснити, що ці 24 фрагменти сходів залишилися після капітального ремонту вежі 1983 року, якимось дивом їх не пустили на переплавку. Залишки східців виставляють на подібні аукціони і здобувають за 80—500 тис. євро.

На аукціоні «Париж, любов моя» були й інші сенсації. Так, пісуар часів Наполеона ІІІ пішов за 3400 євро, дві столітні дерев’яні лавки із паризького метро, які під час останнього ремонту замінили новими, продали за 22 тис. 320 євро. Пішли «на ура» також плакат до голлівудського фільму «Мулен Руж» у постановці Джона Х’юстона, старі білети до паризького метро, ручний компостер для їхнього погашення та багато іншого «мистецтва» родом із барахолки, але за цінами найдорожчих паризьких бутіків.