НОВИНИ ПЛЮС

16.12.2009

На екзит–поли бракує грошей

17 січня та 7 лютого, тобто в день проведення першого та другого турів виборів президента, три соціологічні інституції — Фонд «Демократичні ініціативи», КМІС та Центр ім.Разумкова — проведуть опитування виборців на виході з дільниць — національний екзит–пол. За словами керівника «Демініціатив» Ілька Кучеріва, планується опитати близько 13 тисяч респондентів на 240 виборчих дільницях. Похибка в результатах не повинна перевищувати 2,5% для лідерів президентської гонки та 0,7—1,5% — для інших кандидатів, каже він. Попередні результати національного екзит–полу, обіцяє Кучерів, буде оголошено невдовзі після закриття дільниць, уточнені — о 23–й годині.

Проте, за словами пана Кучеріва, на опитування дещо бракує грошей: на всю роботу необхідно 220 тисяч доларів, а зараз соціологи мають лише 70 тисяч, а цих коштів заледве вистачає на «обслуговування» першого туру. Нагадаємо, що національний екзит–пол, професійність якого підтверджена впродовж трьох попередніх виборів, фінансує група міжнародних донорів, зокрема Фонд «Відродження», посольство Нідерландів в Україні, Національний фонд підтримки демократії і Фондом Чарльза Стюарта Мотта (США). Тепер же з огляду на дефіцит бюджету соціологи хочуть звернутися по гроші до громади. «Ми будемо звертатися до українського народу, відкриємо рахунок, куди можна буде переказати кошти», — розповів Кучерів агенції «Лігабізнесінформ».

Президент на Одещині

Учора Президент Віктор Ющенко знову став гостем і промовцем на регіональному форумі Конгресу української інтелігенції — цього разу в Одесі. А перед цим глава держави у селищі Комінтернівське поклав квіти до пам’ятника жертвам Голодомору та поставив поминальну свічку у храмі Всіх Святих. А в селі Олександрівка — відкрив дитсадок, де виховуватимуться 75 дітей. Садочок збудовано на позабюджетні кошти, за що його будівничим та керівництву села Віктор Ющенко вручив подяки Президента.