«Комісійна» рівність

16.12.2009

Центральна виборча комісія повернула Вікторові Ющенку квоту на посаду секретаря окружної виборчої комісії в окрузі №188, що на Херсонщині. Відповідне рішення було прийняте на засіданні ЦВК позавчора під вечір. «Вважаю, це спільна перемога — не тільки Віктора Ющенка, — зазначив у коментарі «УМ» уповноважений представник В. Ю. у Центрвиборчкомі Андрій Парубій. — Це перемога права та демократії, оскільки ті речі, які відбувалися в окружкомах, містили небезпечну тенденцію для виборчого процесу».

Нагадаємо, конфлікт виник після того, як штаб Ющенка вирішив замінити свого секретаря у 188–му окрузі. Голова обласного штабу Борис Сіленков повідомив, що ця людина занедужала і написала заяву, «що за станом здоров’я не може виконувати свої обов’язки». Секретаря зняли — а натомість ЦВК поставила представника Януковича. Команда Ющенка оскаржила рішення Центрвиборчкому, вигравши обидва суди і в першій, і в апеляційній інстанціях.

«Центральна виборча комісія приймала рішення з великими дебатами, — розповів Парубій. — Деякі представники комісії прямо заявили, що не голосуватимуть. Але все–таки десять членів ЦВК проголосували «за», і рішення суду було введене в дію». Паритет повернувся лише з другої спроби: раніше, на засіданні в суботу, Центрвиборчком не спромігся повернути секретаря кандидатові.

Парубій повідомив, що команда Ющенка здобула ще одну перемогу в боротьбі за окружкоми — по 13–у округу (Вінниччина). Боротьба точилася за посаду голови ОВК, яка належала Ющенку, а відійшла до представника Юлії Тимошенко. Суперечка дійшла аж до Вищого адміністративного суду. ВАСУ відхилив скаргу ЦВК і залишив у силі рішення першої інстанції — відтак «квота» залишиться за Ющенком.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Ключові кандидати в президенти відмовилися від участі у теледебатах: Віктор Янукович, Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко, Арсеній Яценюк і Володимир Литвин. Тим часом Центральна виборча комісія визначила шість пар кандидатів, які змагатимуться у дебатах за дер­жавні кошти. 4 січня сперечатимуться Юрій Костенко і Сергій Тігіпко, 5–го — Анатолій Гриценко з Олександром Пабатом, 11–го — полеміка між Людмилою Супрун та Інною Богословською, 12–го — між Олександром Морозом та Олегом Тягнибоком, 13–го — між Петром Симоненком та Олегом Рябоконем, 15–го — між Михайлом Бродським і Василем Противсіх. 14 січня Сергій Ратушняк вестиме мовлення сам: йому не знайшлося пари.