Хтось чає, хтось чхає

16.12.2009

Учора парламент знову виділив на боротьбу з грипом чималеньку суму. Законопроект про внесення змін до бюджету–2009 передбачає виділення 608 мільйонів гривень, хоча раніше йшлося про 1 мільярд. Це при тому, що, порівняно з першим читанням, сума видатків зросла втричі. За проект закону про внесення змін до бюджету–2009 проголосувало 232 депутати: БЮТ, Блок Литвина, Компартія й частина «НУНС».

Голова бюджетного комітету Микола Деркач повідомив, що законом пропонується використати надхо­дження від перевищення доходів над витратами Національного банку. «Такий показник є реальним, оскільки підтверджується рішенням Ради НБУ від 30 листопада про перерахування за підсумками трьох кварталів поточного року до бюджету відповідного обсягу», — зазначив Деркач.

Автори ініціативи «танцюють» від суми, яка нібито «вивільнилась» у Нацбанку. Точних підрахунків, скільки коштів треба на боротьбу з епідемією і куди вони підуть, ніхто не надав. Водночас, закон передбачає, що 330,3 мільйона піде на рахунки Міністерства охорони здоров’я, ще 277,9 мільйона — буде субвенцією місцевим бюджетам.

Є й інше запитання: чи встигне уряд «освоїти» ці кошти за три тижні, що залишилися до кінця року? «Всі, хто розбирається у бюджетному процесі, цілком розуміють, що жодної копійки, швидше за все, уряд використати не встигне», — зауважив учора В’ячеслав Кириленко. На його думку, якби уряд хотів боротися з грипом, то мав би поспішити з ухваленням бюджету на наступний рік. «Якщо уряд не збирається вносити бюджет на наступний рік, то це означає, що всі розмови про боротьбу з епідемією грипу не більше, ніж розмови», — вважає Кириленко.

Законопроект, ухвалений парламентом, найімовірніше, буде ветовано. «Проблема полягає в тому, що Верховна Рада й уряд укотре не назвали точні джерела фінансування закону й, по суті, вказано джерела, яких нема», — заявив учора представник Президента в парламенті Ігор Попов. Заступник глави СП додав, що Віктор Ющенко проведе консультації з Міністерством охорони здоров’я та Нацбанком про можливість виділення коштів.

Учора Верховна Рада ухвалила ще кілька проектів, які стосуються змін до бюджету і передбачають допомогу для інвалідів та підтримку шахтарської галузі.