Різницька, прощавай...

16.12.2009
Різницька, прощавай...

Олександр Шинальський вирішив піти з посади. (Фото з сайту «Української правди».)

Як повідомив «УМ» речник ГПУ Юрій Бойченко, учора Генпрокурор Олександр Медведько задовольнив рапорт свого заступника Олександра Шинальського про відставку (поданий ним у понеділок) і звільнив його з органів прокуратури за власним бажанням.

Заяву із обґрунтуванням свого рішення пан Шинальський оприлюднив на сайті Української асоціації прокурорів, президентом якої він є. Головна причина відставки, за його словами, «не допустити того, щоб розгорнута групою вандалів брудна кампанія, спрямована проти мене особисто, завдала істотної шкоди авторитету органів прокуратури і прокурорам».

Нагадаємо, що скандал навколо тепер уже екс–заступника Генпрокурора розпочався після публікації на сайті «Української правди» статті нардепів від фракції БЮТ Андрія Портнова, Святослава Олійника, Валерія Писаренка, Володимира Пилипенка, у якій вони звинуватили Асоціацію прокурорів України у вимаганні коштів, а також виявили у Шинальського нерухомість у Баден–Бадені та Ніцці. Сам Шинальський спростовував здирництво і оприлюднив декларацію, у якій значиться квартира у Баден–Бадені. Але щодо житла у Ніцці відповіді не надав.

Натомість пан Шинальський нагадує, що завтра, 17 грудня, у Генпрокуратурі має відбутися всеукраїнська конференція працівників прокуратури, яка обере двох членів Вищої ради юстиції на наступний шестирічний термін. «Один із дійсних членів ВРЮ від прокуратури — заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін — також має намір повторно претендувати на обрання до складу Ради, а тому намір балотування з мого боку сприйняв як намагання відібрати в нього те, що лише йому належить по праву», — зазначає Олександр Шинальський. І саме пана Кузьміна (товариські стосунки якого із депутатською групою Портнова добре відомі) Шинальський звинувачує у «штучному створенні компрометуючих даних» проти нього.

Щодо окремих БЮТівців, то пан Шинальський натякає і на їхню роль у скандалі: «До цієї кампанії невідкладно долучилася добре згуртована і загартована скандалами, пов’язаними із захопленнями та недружнім поглинанням підприємств група людей, прізвища яких відомі». Екс–заступник Генпрокурора також обурюється, що в нього з робочого столу вкрали «конфіденційну інформацію про приватне життя та статки». Йдеться про контракти на купівлю нерухомості на європейських курортах.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат Василь Кисельов ініціює розгляд у парламенті проекту постанови про висловлення недовіри Генпрокурору Олександрові Медведьку, що призведе до його відставки. За словами нардепа, він неодноразово звертався до Генпрокурора з проханням вжити дії у зв’язку з бездіяльністю прокуратури Криму, яка не дає ходу численним кримінальним справам (загалом їх близько 23), порушених міліцією за фактами зловживань конкретних посадових осіб, у тому числі депутатів ВР Криму, зокрема «регіонала» Андрія Мельника (відомого у кримінальних колах як «Меля»). «Саме прокуратура допомагає своєю бездіяльністю «дерибану» землі в Криму», — обурюється депутат Кисельов.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>