Шолом, мамо

16.12.2009
Шолом, мамо

26–річний Пономарьов на Кубку світу став другим. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Турніри, які тривають за олімпійською системою на вибування, вимагають від шахістів не меншої фізичної підготовленості, ніж від представників «силових» видів спорту. Тому не варто дивуватися, що до вирішальних дуелей доходять далеко не ті, кому заздалегідь віддавали роль фаворитів.

Найвитривалішими на Кубку світу, що позавчора ввечері завершився на півночі Тюменської області Росії — в Ханти–Мансійську, виявилися ізраїльтянин Борис Гельфанд та українець Руслан Пономарьов. До фінального протистояння в Центрі мистецтв для обдарованих дітей Півночі вони подолали шість раундів. Та й фінал не обмежився партіями основної частини — після чотирьох нічиїх переможця довелося виявляти на тай–брейку.

Але й тут сьомий і 13–й номери світового рейтингу проявили стійкість. Після чотирьох партій у «швидкі» шахи знову була нічия (2:2). І лише в бліці Гельфанд схилив шальки терезів на свою користь, вигравши тричі й одного разу поступившись. Загальний рахунок — 7:5 на користь ізраїльтянина. Крім кубка переможцеві, він отримав 120 тисяч доларів призових і право виступити в турнірі восьми претендентів на звання чемпіона світу.

Тріумфальний виступ 41–річний уродженець Білорусі присвятив матері, яка днями відзначила свій ювілей.