Україна без Кучми, але з пам’яттю

15.12.2009
Україна без Кучми, але з пам’яттю

Перщі намети УБК були встановлені на Хрещатику 15 грудня 2000 року.

Дев’ять років тому в центрі Києва розпочалася акція «Україна без Кучми». Люди вийшли на вулицю, протестуючи проти автократичного режиму тодішнього Президента. Детонатором для суспільного вибуху стало вбивство журналіста Георгія Гонгадзе та «плівки Мельниченка».

Сьогодні в 16.00 на майдані Незалежності відбудеться акція, приурочена до 9ї річниці «УБК». Власне, це не акція, а радше зустріч учасників протестних акцій. Буде намет і вогнище у металевих бочках. «Зустрінуться люди, які це пам’ятають, яким це дорого. Приємно буде побачити людину яку рік не зустрічав, а колись мерз із нею в наметі — в цьо­му сенс нашої зустрічі», — розповів «УМ» організатор акції Володимир Чемерис.

За словами Чемериса, акція «Україна без Кучми» змінила багатьох людей. «Кожен із учасників «УБК» став вільним. Людина, яка в ті часи наважилась виступити проти режиму, що був на вершині своєї сили, ніколи не втратить відчуття свободи. Хоча багатьом за це довелося втратити волю: хлопці отримали від 1,5 до чотирьох років в’язниці», — каже пан Володимир. Маються на увазі дев’ятеро активістів УНАУНСО, які були засуджені за сутички з міліцією 9 березня 2001 року, коли десятитисячна колона «УБК» прийшла на Банкову. Більшість із тих, хто відсидів за «справу 9 березня», досі не реабілітовані.

Чемерис каже, що учасники «УБК» відзначають 15 грудня як день свободи.