Довженко закликає до протесту

15.12.2009
Довженко закликає до протесту

На кіностудії знімають кіно? Ні, будують будинки.

Тема розподілу земель кіностудії Довженка тягнеться з 2000 року. Нагадаємо, тодішнього директора установи Миколу Мащенка звинувачували в незаконних оборудках із будівельним трестом «Київміськбуд–1» ім. Загороднього. Проти «бартерного» обміну студійної землі на однокімнатні квартири виступила Містобудівна рада. Сьогодні конфлікт має своє продовження. У редакцію «УМ» надійшов лист, в якому колектив кіностудії намагається привернути увагу до ситуації на студії, внаслідок якої ми можемо втратити найвідоміший знімальний майданчик країни, що перебуває під патронатом ЮНЕСКО.

Причина сьогоднішнього конфлікту лежить у 2005 році, коли «Київміськбуд–1» ініціював низку позовів до кіностудії на 1,5 млн. гривень. «Господарчий суд міста Києва відмовив у цьому позові. Тоді трест оскаржив рішення цього суду в касаційній інстанції, при цьому абсолютно безпідставно збільшив суму позову до 9,5 млн. гривень, одержавши резерв у 8 млн. гривень для хабарів,— ідеться у листі. Внаслідок судової тяганини були заарештовані рахунки студії, а працівники не отримують зар­плату. Та найбільше, чого боїться ініціативна група, що кошти, які Міністерство культури і туризму може виділити на виробництво фільмів, автоматично переходитимуть на рахунки «Київміськбуд–1».

Звинувачуючи будівельний трест, працівники кіностудії називають ім’я конкретної особи, від якої залежить доля студії: «Загальновідомо, що одним із хазяїв цього тресту є депутат Верховної Ради від Партії регіонів Василь Горбаль — спритний ділок, будівельний магнат, який видає себе за великого любителя і поціновувача мистецтв». Розчарувавшись у судах і владі, колектив кіностудії покладає надію на останню інстанцію — народ — і просить всіх небайдужих підтримати кіностудію у всенародному протесті.