Безпородна перемога

15.12.2009
Безпородна перемога

Із синцями, зате з чемпіонським поясом.

Тепер усім зрозуміло, чому бійці суперважкого дивізіону не палають бажанням битися з Кевіном Джонсоном. Слави в поєдинку проти такого невиразного суперника не здобудеш, а програти або принаймні отримати по макітрі цілком можливо. Це все одно, що бити горохом об стіну. Що вже казати про інших, якщо навіть чемпіон світу WBC Віталій Кличко так і не зміг відправити темношкірого американця відпочити на підлозі рингу. Таке в професіональній кар’єрі з українцем трапилося лише вдруге в його 39 переможних боях — у 2000 році якимось чином встояв «Німецький дуб» Тімо Хоффманн. Та й такі запухлі очі Кличка–старшого після двобоїв давненько не доводилося бачити.

 

Моду диктують гроші

У цьому випадку виникає резонне запитання, для чого Віталій узагалі зв’язався з 30–річним Джонсоном? Утім на нинішньому «безриб’ї» серед важковаговиків, коли практично весь світ визнає домінування братів Кличків, не так уже й просто вибрати гідного опонента. А ідею з Кевіном підкинула могутня американська телекомпанія НВО, яка частенько виступає чи не головнішим організатором боїв, ніж промоутери боксерів. По той бік океану сподівалися на чергову «американську надію», що поверне в Штати хоча б один із чемпіонських поясів. Проте «зірка» закотилася, не встигнувши й запалати.

Звісно, мав вагу й безпрограшний послужний список хлопця з Нью–Джерсі. Щоправда, з 22 переможних боїв (при одній нічиїй) він лише в дев’яти нокаутував суперників — показник як для найважчих боксерів світу на видатний не тягне. Та й повну дистанцію у 12 раундів жодного разу «янкі» не долав. Додаткового антуражу персоні Джонсона додавали його неординарні здібності: з одного боку, вміння грати на фортепіано, з другого — здатність потрапляти в халепи. Свого часу боксер півтора року провів за ґратами за темну історію з наркотиками й бійками, а після загибелі дружини в аварії самотужки виховує десятирічну доньку.

При цьому Кевін за манерами аж ніяк не виглядав відповідним своєму прізвиську «Поважна особа» (King Pin). Як він не надто чемно поводився на прес–конференції до дуелі, так продовжив кривлятися на ринзі, та й пізніше вихвалявся своєю міцною головою. Ну, в кожного свої чесноти — як більше нічим, то можна й цим. А роздмухувати піар–кампанії з нічого американці вміють як ніхто.

Місцем для бою Берн теж обрали не випадково. Жодної романтики тут немає — за нинішньої фінансової кризи швейцарський франк викликав у сторін більше довіри, ніж долари чи євро. Організатори не прогадали — серед майже 17 тисяч місць на хокейній арені столичної команди знайти вільне було практично неможливо.

Гонитва за незбагненним

Як зазвичай водиться серед солідних важковаговиків, бій вони починають невеличкою розвідкою в один–два раунди, прощупуючи слабкі місця суперника. Але цього разу вже під завісу другої трихвилинки публіка зрозуміла, що видовищного поєдинку очікувати не варто. Адже про атаку Джонсон, здається, й не думав. Кличко також був здивований поведінкою американця, котрий лише ухилявся від його ударів — або за канати, або просто вниз. Через це українцеві довелося вигадувати, як же дістати такого незбагненного опонента.

Стиль Кевіна змусив Віталія часто йти вперед і розкриватися більше, ніж зазвичай. І навіть за таких сприятливих умов претендент лише в третьому раунді наніс ледь не перший акцентований удар. Проте вже за кілька хвилин йому вдалося завдати чемпіонові розсічення біля ока. Утім лікарі спрацювали на совість, і надалі жодних проблем Кличку–старшому це не завдавало.

Джонсон оскалювався, запрошуючи суперника бити. Доктор Сталевий Молот старався, але, схоже, йому трохи бракувало різноманітності в ударах. Перевага 38–річного підопічного Фріца Здунека сумнівів ні в кого не викликала, але бути яскравим у такій своєрідній сутичці в нього не виходило.

У десятому раунді події на ринзі стали нагадувати побиття, щоправда, ефект залишався незмінним — темношкірий «янкі» вперто тримався на ногах. Віталій нервував й злився, а по завершенні двох останніх часових відрізків бою опоненти в запалі емоцій ледь не продовжили з’ясування стосунків після гонга.

Зрозуміло, що за очками всі три судді віддали перемогу українцеві (119:109). Таким чином уже втретє після повернення в бокс у 2008–му Кличко–старший перемагає в бою за пояс WBC. Тепер би нашому боксеру домовитися про цікавий в усіх відношеннях поєдинок із Девідом Хеєм, який місяць тому відібрав титул WBA у росіянина Миколи Валуєва. Але це буде непросто. Бо якщо британець виставляв високі вимоги, ще будучи претендентом, то можна не сумніватися, що, набувши статус чемпіона, він лише збільшив свої апетити.

 

ПІСЛЯМОВА

Віталій Кличко,
чемпіон світу за версією WBС:

— Я радий, що виграв бій, але трохи засмучений, що не вдалося перемогти нокаутом, — він був би гарною відповіддю на непристойну поведінку американця. Я ніколи не боксував проти опонента з таким незручним стилем, який виходить на ринг із завданням просто вижити. Коли суперник не йде вперед, а постійно перебуває в захисті, важко його нокаутувати. Джонсон постійно апелював до судді — мовляв, я завдаю якісь неправильні удари. А коли він почав мені щось показувати, я порадив йому подивитися на зорі.

Поєдинок нагадував односторонній рух — суперник програв усі 12 раундів. Якби бій тривав трохи довше, то в 13–му або 14–му я б напевно нокаутував Кевіна. Про матч–реванш йому ж не варто й мріяти.

Я перебуваю у чудовій фізичній формі й у 2010 році хотів би зустрітися з Девідом Хеєм, адже британець володіє єдиним із чотирьох найпрестижніших чемпіонських поясів, який не належить родині Кличко. Тоді б наша з Володею мрія про історичне повне домінування в суперважкій вазі збулася б.

 

Фріц Здунек,
тренер Віталія Кличка:

— Віталій провів дуже складний бій із суперником топ–класу, але повністю довів свою готовність. Єдине, чого я побоювався, що Кличко розізлиться і втратить контроль над собою, а в такій ситуації можна пропустити випадковий удар.

 

Володимир Кличко,
чемпіон світу за версіями IBF і WBO:

— Я хотів, щоб цей бій закінчився якомога швидше, але він тривав аж 12 раундів. Та я все одно, як і раніше, продовжую пишатися своїм братом: він зробив усе можливе, аби перемогти в кожному раунді.

А діями Джонсона я розчарований, бо гадав, що він приїхав до Берна перемагати. Зараз американець зухвало заявляє, що його ніхто ніколи не нокаутує. Але це слова «лузера», який безславно програв.

 

Кевін Джонсон,
екс–претендент на титул WBС:

— Кличко переміг, але після бою я виглядаю краще, ніж він. Попри поразку, я пишаюся своїм виступом на ринзі. Хотілося б знову зустрітися з Віталієм, бо цього разу мені не вдалося повністю розкрити свої сильні сторони. Через травму, отриману в другому раунді, я не міг оптимально працювати джебом, а без нього виграти було неможливо.

 

ВІДХІД

Екс–чемпіон світу за версією WBС Олег Маскаєв, який свого часу претендував на бій із Віталієм Кличком, вирішив розпрощатися з боксом. Причиною стала п’ятнична поразка росіянина нокаутом у першому раунді від маловідомого домініканця Неди Агілери.