Хто недочув європейських партайгеносе?

11.12.2009

На з’їзді Європейської народної партії (вона, до слова, широко представлена в Європарламенті), головна частина якого відбувалася 9 грудня в Бонні, були присутні й українські ідейні її союзники — «Наша Україна» та БЮТ. Перших представляли голова ради партії, вона ж очільник секретаріату Президента України Віра Ульянченко, та голова виконкому «Нашої України» Роман Безсмертний. Других — особисто лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. Як помітили українські тележурналісти, представники України сиділи в різних секторах зали. Різні враження вони винесли й із самого з’їзду європейських правоцентристів.

Так, прес–служба Кабінету Міністрів України заявила, що на з’їзді ЄНП Юлія Тимошенко була представлена як майбутній Президент України. «ЄНП закликала демократичні сили України об’єднатися навколо Юлії Тимошенко, стверджує прес–служба уряду, — ...щоб запобігти поверненню до влади політичних сил минулого і зберегти ідеали Помаранчевої революції». З конкретних речників цитується Генсек ЄНП Вілфред Мартенс, який від імені партії закликав «всі демократичні сили та партнерів ЄНП в Україні згуртуватися і підтримати найсильнішого демократичного і проєвропейського кандидата в президенти, який вийде у другий тур». (До речі, таку фразу зафіксувала й камера телеканалу «1+1», втім, прізвище Юлії Тимошенко з вуст навченого дипломатії Генсека не прозвучало. — Ред.)

Соратники Віктора Ющенка обурилися: вони певні, що керівництво ЄНП не підтримує жодного з кандидатів у президенти, а БЮТ перекрутив зміст висловлювань Вілфреда Мартенса. Про це вчора заявив Роман Безсмертний, якого цитує «Українська правда». Принаймні, судячи зі звіту прес–служби «Нашої України», ні про що подібне не йшлося на позавчорашній зустрічі у Бонні Віри Ульянченко, Романа Безсмертного та Андрія Гончарука (він — заступник президентської канцелярії) з Генсеком ЄНП. «Під час зустрічі, — повідомляє прес–служба «НУ», — Віра Ульянченко зазначила, що на сьогоднішній день рано прогнозувати результати президентських виборів в Україні, оскільки зараз спостерігається перелом у кампанії і зростання рейтингів чинного Президента».

Проте це не стишило азарту соратників Тимошенко, і керівник її прес–служби Марина Сорока сказала, що чільні представники «Нашої України» «через декілька хвилин залишили засідання... і не слухали, як представляли Прем’єр–міністра».

З’явився ще один свідок цього «конфлікту оцінок» — голова Народного руху Борис Тарасюк, який також був присутній на з’їзді в Бонні. В інтерв’ю УНІАН він назвав заяву Європейської народної партії «дуже тактовною» і такою, що «не втручається у внутрішні справи України». А прізвище Тимошенко, за його словами, згадується лише у контексті подолання економічної кризи.