Пан пропав

11.12.2009
Пан пропав

Перед майстерними гостями з Барселони динамівці виглядали безпорадними. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Матч останньої надії», «пан або пропав» — яких тільки драматичних заголовків не придумували до поєдинку українського й іспанського грандів у Києві. Проте на практиці все виявилося прозаїчніше: гості з Каталонії легко й невимушено довели, що нинішнє «Динамо» їм не рівня. Господарі ж черговий раз пропустили вирішальний м’яч на завершальних хвилинах гри, продовживши сумну традицію останнього десятиліття вибувати з боротьби на груповому етапі Ліги чемпіонів. Якби підопічні Газзаєва втримали хоча б нічию, то продовжили б виступи в Лізі Європи, а так — дивитимуться єврокубкові баталії по телевізору.

 

Біг у нікуди

Мрії динамівських фанів про вихід до 1/8 фіналу розсипалися на 33–й хвилині двобою на переповненому стадіоні імені Валерія Лобановського. Тоді «Барса» після швидкої елегантної комбінації зрівняла рахунок, повністю контролюючи перебіг подій на полі. Тепер для здійснення футбольного подвигу «біло–синім» потрібно було забивати три «сухі» м’ячі. Але ж жодних передумов для цього не було.

Як виявилося пізніше, за весь матч «Динамо» нанесло лише два удари по воротах іспанців. На другій хвилині простріл Шевченка виявився голевим — Мілевський своєю зачіскою торкнувся м’яча, а воротар каталонців Віктор Вальдес не втримав мокрий від мряки шкіряний «снаряд». На початку ж другого тайму після навісу Шеви бразилець Леандро Алмейда пробив у сітку з зовнішнього боку. Раніше саме цей захисник не встиг за Хаві, котрий забивав перший м’яч у ворота Шовковського.

Команда Хосепа Гвардіоли почувалася справжнім господарем ситуації на полі. Після першої половини гри відсоток володіння м’ячем виглядав для «Динамо» просто принизливим — 21 проти 79. Це при тому, що пробігли футболісти кожної з команд практично порівну — 50 і 51 км відповідно. Виходить, що переміщення киян носили хаотичний характер, тоді як кожен гравець клубного чемпіона Європи знав, куди рухатися в будь–якій ситуації. Звісно, треба взяти до уваги вищу технічну майстерність барселонців, але ж знаходяться колективи, які вміють із нею впоратися. На жаль, тренери чемпіона України не відшукали ключик до іменитого суперника.

Зі старим багажем у майбутнє

Валерій Газзаєв знову не наважився ввести до складу «свіжу кров», лише переставив Маграо з лівого флангу оборони в центр півзахисту. Та атакувати позавчорашнього вечора в господарів зовсім не виходило. Якщо тренер знову не робить заміни, значить, він не бачить можливості підсилення гри. Тоді найближчим часом від динамівців варто було б очікувати активності на трансферному ринку. Але російський наставник збирається придбати хіба що трьох виконавців. Та й шукати їх будуть ті ж «фахівці», що й до цього. Тож створювати нову команду Газзаєв буде практично зі старим складом.

Нинішній же колектив не втримав навіть почесну нічию — Михалик «зрубив» Мессі, й найкращий футболіст Європи цього року чудовим ударом під поперечину покарав українців за грубість. Аргентинець таки залишив поле з травмою попри те, що англійський екс–поліцейський, а нині арбітр Говард Уебб старанно оберігав заїжджих «зірок», перериваючи свистком ледь не кожен дотик динамівців до суперників.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6–й тур. Група F

«Інтер» (Італія) — «Рубін» (Казань, Росія) — 2:0 (Ето’О, 31; Балотеллі, 64)

«Динамо» (Київ, Україна) — «Барселона» (Іспанія) — 1:2

Голи: Мілевський, 2 — Хаві, 33; Мессі, 86.

«Динамо»: Шовковський, Єременко, Юссуф, Алмейда, Бетао, Маграо (Нінкович, 75), Вукоєвич, Михалик, Ярмоленко, Мілевський, Шевченко.

«Барселона»: Вальдес, Д. Алвеш, Піке (Маркес, 88), Пуйоль, Абідаль, Бускетс, Хаві, Кейта, Іньєста (Педро, 82), Мессі, Ібрагімович.

Суддя — Уебб (Англія).

Попередження: Алмейда, 51; Вукоєвич, 55; Михалик, 78; Шевченко, 88 — Піке, 45; Ібрагімович, 77; Хаві, 81.

Київ, стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського, 180 00 глядачів.

Підсумкова таблиця:

І В Н П М О

1. «Барселона» 6 3 2 1 7–3 11

2. «Інтер» 6 2 3 1 7–6 9

3. «Рубін» 6 1 3 2 4–7 6

4. «Динамо» 6 1 2 3 7–9 5

 

ПІСЛЯМОВА

Хосеп Гвардіола,
головний тренер «Барселони»:

— Для нас принципово було посісти перше місце в групі, тому ми грали на перемогу. Мої футболісти доклали максимум зусиль, аби виграти. Ми взагалі намагаємося перемагати в кожній зустрічі — це наш стиль.

 

Віктор Вальдес,
воротар «Барселони»:

— Нам довелося непросто з «Динамо», але ми залишилися вірними своєму стилю. Ми успішно контролювали м’яч, за рахунок чого й перемогли.

 

Валерій Газзаєв,
головний тренер «Динамо»:

— В усіх матчах ми прагнули показати гідний результат і вийти з групи. Але не вдалося — забракло везіння й досвіду, хоча ми билися до кінця й зробили все, що в наших силах. Мабуть, на більше ми зараз не спроможні.

Тепер готуватимемося до наступного сезону, постараємося виграти чемпіонат України. У міжсезоння багато футболістів не купуватимемо, але обов’язково посилимо дві–три позиції.

 

Артем Мілевський,
капітан «Динамо»:

— «Барселона» контролювала м’яч, але багато гольових моментів не створила. Все вирішили останні хвилини — подібні невдачі переслідують нас давно. Якби не розгубили очки в матчах із «Інтером», то ми могли б вийти в «плей–оф» навіть із такої складної групи.