НОВИНИ ПЛЮС

10.12.2009

Шухевич за Ющенка

Син Головного командира УПА Романа Шухевича, Герой України Юрій Шухевич–Березинський, вважає, що Віктор Ющенко — єдина особа, достойна очолювати державу. «Наразі маємо два політичні табори: один — антиукраїнський, другий — проукраїнський», — пояснив Шухевич. За його словами, коли настане час голосувати, українцям слід подумати про те, який ідеал відстоюють кандидати. Також Шухевич розкритикував Тимошенко за поведінку під час війни у Грузії, газові угоди, популізм.

Європартактив

Голова ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко відвідала з’їзд Європейської народної партії, який відбувся в німецькому місті Бонн. Вона зустрілася з президентом ЄНП Вільфредом Мартенсом, узяла участь у пленарній сесії Конгресу ЄНП та «круглому столі». Генеральний секретар Європейської народної партії Антоніо Лопес–Істуріс у коментарі «Радіо «Свобода» зазначив, що на конгрес ЄНП запрошували і Президента України Віктора Ющенка — голову партії «Наша Україна», але він відмовився. Замість Ющенка у Бонн поїхали голова політради «Нашої України» Віра Ульянченко та голова центрального виконкому партії Роман Безсмертний. Вони зустрілися із президентом Європейської народної партії Вільфредом Мартенсом.

Євросоюз і Україна

У Європейському Союзі категорично спростовують інформацію про можливість вступу України в ЄС тільки у зв’язці з Молдовою. «Я можу сказати дуже чітко: ми в Європейській Комісії ніколи не говорили нічого подібного», — заявила європейський комісар із питань зовнішньої політики і європейської політики сусідства Беніта Ферреро–Вальднер. Вона відзначила, що програма «Східне партнерство» — «не для членства». «У той же час воно залишає двері відкритими. Як я зав­жди говорила, майбутнє неможливо передбачити. Обидві сторони — країни (партнери) і країни–члени ЄС — мають бути, дійсно, одностайні в цьому. Це — позиція, яка не має ніякого зв’язку з іншою країною», — пояснила Ферреро–Вальднер.

Скинутись на екзит–пол

Анатолій Гриценко запропонував усім кандидатам у Президенти спільно профінансувати проведення екзит–полу (опитування на виході з дільниць) у день виборів. На його думку, результати екзит–полу мали б стримуючий ефект для тих, хто запланував фальсифікації. Спільне фінансування буде запорукою достовірності опитування. Організацію і проведення такого опитування Гриценко рекомендує довірити професіоналам, перевіреним під час попередніх виборчих кампаній — керівнику фонду «Демократичні ініціативи» Ірині Бекешкіній та гендиректору КМІС Володимиру Паніотто.