Як у граді у Стокгольмі «Нобелі» вручали

10.12.2009

Сьогодні, в річницю смерті Альфреда Нобеля, в Стокгольмі та Осло вручать премії його імені. Прізвища цьогорічних лауреатів було названо ще в жовтні, а сьогодні під час нобелівського банкету в Стокгольмській філармонії на 1300 осіб вони отримають дипломи, які традиційно виписані гусячим пером, пам’ятні медалі та чеки на грошовий додаток до премії. У Стокгольмі Нобелівські премії буде вручати особисто король Швеції Карл XVI Густав. Цього року вперше в історії нобелівських нагород більшість церемоній та зустрічей будуть транслюватися вживу на інтернет­сайті Nobelprize.org. І також цього року востаннє грошовий додаток до Нобелівської премії буде становити 10 млн. шведських крон (1,43 млн. доларів). Світова економічна криза вдарила і по Нобелівському фонду. З наступного року грошовий додаток до премії буде скромнішим. Також сьогодні на дещо скромнішій церемонії в Осло президент США Барак Обама отримає Нобелівську премію миру.

Перед врученням усі лауреати мусили пройти ще одну пікантну процедуру: у Музеї Альфреда Нобеля їм розповіли та показали, як вони мають поводитися під час головної урочистості за участі короля Швеції, наприклад, як кланятися при отриманні премії.

Увечері після вручення нагород у Стокгольмській ратуші відбудеться урочистий банкет на 1300 осіб, під час якого лауреати будуть сидіти по обидва боки від королівської родини. Меню тримають у суворій таємниці, але відомо, що страви готуватимуть двоє кращих кухарів Швеції — Ніклас Вальстрьом та Магнус Йоханссон. Їм допомагатимуть 30 інших кухарів, а страви розноситимуть 230 офіціантів, яких навчили рухатися в одному ритмі, щоб при цьому вони створювали так звану хвилю. Гості розсядуться за 60 столами, для сервірування яких виготовлено сім тисяч спеціально спроектованих порцелянових тарілок та п’ять тисяч келихів і склянок.