Шкідлива таблетка

08.12.2009
Шкідлива таблетка

Навіть звичні для нас копійчані таблетки не варто приймати без рекомендації лікаря.

Результати дослідження учених із Університету Міссурі (США) допоможуть уникнути деяких помилок під час протигрипозного щеплення та після його проведення. Завдяки серії експериментів на тваринах американці встановили, що аспірин блокує фермент COX–1 — сполуку, необхідну для вироблення антитіл. Як повідомляє інтернет–портал «Медлінкс», учені вважають, що цей механізм є характерним і для людини.

Річ у тім, що всі існуючі на сьогодні вакцини від грипу працюють за однією схемою. Потрапивши в організм, вони «запускають» виробництво антитіл до вірусу грипу, але саму хворобу не викликають. Для того, щоб сформувати імунну відповідь, організм витрачає як мінімум два тижні, а в середньому — 20 днів. А потім, коли імунна система має справу з реальним збудником хвороби (людина вдихнула з повітрям вірусоносну часточку слини хворого), їй уже не доводиться гаяти час на розпізнавання загрози і на синтез антитіл. Вірус відразу потрапляє в «обійми» антитіл і помирає ще до того, як встигне розмножитися в клітинах і спричинити хворобу.

Антитіла — це молекули білка. Кожне антитіло має однакову для всіх них частину і варіабельну ділянку, яка щоразу налаштовується на конкретний збудник, із яким треба боротися. У випадку з грипом ці варіабельні ділянки налаштовуються на вірусні білки, причому різні штами грипу вимагають різних антитіл. Успішність формування антитіл залежить від багатьох факторів, зокрема, від активності ферменту COX–1 — так званої циклооксигенази. Цей фермент забезпечує синтез речовин, важливих для розвитку запального процесу. Але якщо в організм людини потрапляє ацетилсаліцилова кислота, фермент блокується, відповідно процес синтезу антитіл значно сповільнюється.

Тому, як зазначає один із авторів дослідження Чарльз Браун, людям не рекомендується приймати аспірин перед вакцинацією і впродовж двох тижнів після неї. В іншому разі щеплення може не дати належного ефекту: імунна відповідь організму буде настільки слабкою, що не забезпечить захисту від вірусу.