Реформа революції

08.12.2009

Наметове містечко в центрі Києва діяло вже сімнадцятий день. Але на мітинги приходило дедалі менше людей: позначилася втома, а до того ж народний спротив уже досяг головного результату — оголошення «третього туру». Революція перейшла у фазу політичних переговорів. 8 грудня було останнім її днем.

На столі переговорів залишалося кілька невирішених питань. Політичні ватажки опозиції вимагали змінити склад Центрвиборчкому, вдосконалити закон про вибори, а також деякі наполягали на кількох відставках. Представники влади, а також спікер парламенту Володимир Литвин і союзник Ющенка Олександр Мороз агітували за ухвалення змін до Конституції. За підсумками переговорів було сформовано «пакет», який мала прийняти Верховна Рада.

«Помаранчевий» табір розділився навпіл: більшість фракції «Наша Україна» була готова підтримати політреформу, тоді як Юлія Тимошенко і ще частина «помаранчевих» виступали проти проекту 4180. Віктор Ющенко опирався реформі, але схилявся до думки, що вона зможе розрядити суспільну ситуацію.

На парламентське засідання прибув Президент Леонід Кучма. Він мав підписати всі документи просто в сесійній залі.

За «пакет» голосували двічі: спершу неофіційно (аби вивчити настрої залу), а потім і «по–справжньому». «За» проголосувало 402 депутати. Сам Віктор Ющенко не проголосував. Пізніше В.Ю. заявив, що система просто не врахувала його голос.

Пакет містив три акти: зміни до Конституції, які передбачали перехід до парламентсько–президентської республіки (закон набув дії в 2006 році), конституційні зміни щодо місцевого самоврядування (було схвалено у першому читанні), зміни до закону про вибори, які унеможливлювали фальсифікації. «Це акт консолідації та примирення», — прокоментував Литвин.

Окремо Верховна Рада змінила склад Центральної виборчої комісії. Сергій Ківалов із тріском вилетів із ЦВК. Новим головою Центрвиборчкому було обрано Ярослава Давидовича.

Віктор Янукович у цей день перебував у Донецьку. «Сьогодні приймається рішення тільки силою. Сьогодні панує сваволя», — прокоментував Янукович події у ЦВК.

Увечері на Майдані відбувся фінальний мітинг. Віктор Ющенко закликав своїх прихильників повертатися додому й готуватися до «третього туру». «Ви молодці! Після довгих 17 днів мирного опору досягнуто кінцевої перемоги. Вона відбулася винятково завдяки вам!» — сказав Ющенко. Наприкінці був салют.

Наметовий табір продовжував стояти на Майдані до перемоги Ющенка.

 

ЦИТАТА

«Мабуть, більшість помаранчевих революціонерів очікували не такого завершення нашої помаранчевої революції.

Авжеж, революції мають змітати все старе і починати новий світ із чистого аркуша. Чи передбачало небувале в новітній історії України повстання мас фінал у вигляді голосування парламенту за так званий «великий пакет»? Чи виступали мільйони українців, що вийшли на вулиці й майдани, розбили намети й заблокували державні установи, які вітали інавгурацію народного Президента Ющенка, за обрізання повноважень явно цього самого Президента? Ні».

«Україна молода»,
9 грудня 2004 року