Не безгрішні

08.12.2009

Найбільшою загрозою для виборчого процесу є фінансові проблеми Центральної виборчої комісії. Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера. «Я не хочу думати, що хтось має на меті зірвати вибори. Але бюджет на 2010 рік не прийнято. Політики пообіцяли його тільки в лютому. Тоді дозвольте запитати, хто і як оплачуватиме зарплату сотням тисяч членів виборчих комісій по всій Україні?» — зазначив Магера в інтерв’ю «Дзеркалу тижня».

Заступник голови ЦВК зазначив, що, у принципі, ніхто не може зобов’язати Кабмін видавати «напівлегітимну постанову про виділення коштів». «Тому скринька може відкриватися просто», — зауважив Магера.

Водночас Володимир Литвин закликав Центрвиборчком подати до парламенту відповідні розрахунки, і у Верховній Раді «проблем не буде». «Тому що якщо блокуватиметься це рішення, то стане очевидним, що ставка робиться на різного роду сценарії», — зазначив Литвин.

Виборчий процес має ще кілька проблем. Зокрема, Андрій Магера висловив жаль із того приводу, що Верховна Рада не змогла ухвалити зміни до закону про вибори. Серед недосконалих позицій — можливість вносити зміни у виборчі списки просто в день виборів. Це створює можливості для маніпуляції голосами. «Ця норма була присутня в джентльменському наборі фальсифікацій 2004 року», — нагадав Магера.