Відлуння Канн

08.12.2009
Відлуння Канн

Софі Марсо і Моніка Белуччі у фільмі «Не озирайся». (Фото надане «Артхаус трафік».)

Як ми пам’ятаємо, Канн­ський фестиваль — подія травнева, а календар на стіні підказує, що за вікном уже має падати сніг. Тому «Уїк–енд у Каннах» сприймається приємним, проте дещо запізнілим відлунням одного з найбільших кінофорумів світу. В Україні його слід очікувати з 10 грудня. Цього дня «Уїк–енд у Каннах» стартує в Києві (кінотеатр «Київ», ціна квитків — 50 грн.), із 17 грудня — в Донецьку, впродовж січня–лютого пройде у Львові, Дніпропетровську, Харкові, Одесі.

Відлуння Каннського фестивалю представляє Французький культурний центр та прокатна компанія «Артхаус трафік», які відібрали для українського глядача шість картин. Це імениті — «Біла стрічка», реж. Міхаель Ханеке («Золота пальмова гілка»), «Пророк», реж. Жак Одіар (Гран–прі) і «Антихрист», реж. Ларс фон Трієр (приз «Краща жіноча роль» Шарлоті Гензбур). А також менш відомі учасники програми Канн — «Спочатку» із Жераром Депардьє (реж. Ксав’є Джианоллі), «Не озирайся» із Софі Марсо і Монікою Белуччі (реж. Марина де Ван) та «Французькі поцілунки» (реж. Ріад Сеттьоф). Половина з цих картин була представлена на недавній «Молодості» (за винятком «Білої стрічки», яку глядач фестивалю не побачив через технічні проблеми), проте подивилося їх обмежене коло сінефілів, зауважує директор Французького культурного центру Матьє Арден: «У рамках «Уїк–енду» фільми побачать не лише в Києві, а й в інших містах. А потім вони вийдуть у прокат, крім «Пророка», який уже був у прокаті».

«Уїк–енд у Каннах» відбувається в Україні вже вдруге. Імітувати Канни в Києві будуть знову за допомогою червоної доріжки, а також власного конкурсу — глядацьких симпатій. Шляхом відкритих змагань було відібрано чотирьох кіноманів (гід із PinchukArtCentre Ася Баздирєва, журналіст Ольга Тичина, режисер Валерій Заєць, економіст Дмитро Бодня), які під керівництвом кінокритика Аліка Шпилюка оберуть своїх героїв Каннського фестивалю і вручать їм три призи — аналоги каннських нагород. Приз чекає і затятих кіноманів, серед яких розігруватимуть поїздку на уїк–енд у Канни. Для цього треба буде заповнити анкету, яку видаватимуть при купівлі квитка.

На відкриття фестивалю прибуде Лу Дуайон — акторка, модель і обличчя Givenchy. Безпосереднього стосунку до «Уік–енду» вона не має, тобто не представлена в жодному з фільмів програми, з фестивалем її пов’язують хіба що родинні зв’язки із зіркою «Антихриста» Шарлотою Гензбур (Лу її сестра по матері — Джейн Біркін). Очевидно, французи вирішили поєднати приємне з корисним і запросили на відкриття акторку, яка впродовж чотирьох днів зніматиметься в Києві у короткометражці молодого режисера Ніколя Енжеля «Дніпровський крокодил». «Коли три роки тому Ніколя був на фестивалі «Молодість», то казав, що просто закохався в Київ і пообіцяв, що наступний свій короткометражний фільм зніме тут. Ця картина буде представлена наступного року на Каннському фестивалі — у конкурсній програмі, організованій телеканалом Canal+, який фінансує зйомки картини», — розповідає Матьє Арден. Головну роль у короткометражці виконає Лу Дуайон, у фільмі також зніматимуться молоді українські актори, зокрема кліпмейкер Євген Тимохін.