Ну, кролику, постривай!

08.12.2009

На домашніх улюбленцях можна непогано заробляти. У цьо­му переконалися Гельсінкські власники... тхорів. Міська влада запропонувала їм працевлаштувати звірят за солідну платню — 10 євро на годину. Місто дуже сподівається, що тхори допоможуть винищити диких кролів, які тероризують парки Гельсінкі й нищать дерева, обгризаючи кору.

За планом, розробленим у міській адміністрації, кожен тхір буде задіяний на «роботі» по сім–вісім годин на день, знищуючи близько 20 кроликів за зміну. У кошторисі міста витрати на хижаків значаться як «садово–паркові роботи». На думку чиновників, такий метод очистки парків від шкідників і гуманний (бо природний, на відміну від відстрілу або отрути), і безпечний для людей. Окрім того, тхори легко можуть проникати у кролячі нори. Водночас заводити власних пухнастих «винищувачів», які постійно перебували б на балансі міста, мерії невигідно, адже тоді треба наймати людей, щоб за ними доглядали.

Тим часом фінська преса таке починання столичної влади критикує. Зокрема, газети зазначають, що «зарплата», яку отримуватимуть тхори, трохи більша за суму, яку отримують санітари в лікарнях Гельсінкі, й удвічі вища, ніж плата робітникам за озеленення території церков.