Полетіли, щоб «пролетіти»?

08.12.2009
Полетіли, щоб «пролетіти»?

Результативна гра Ольги Ніколаєнко не допомогла збірній України уникнути поразок. (Фото з архіву «УМ».)

Останнім часом фортуна наче образилася на нашу команду — на старт 19–го чемпіонату світу в Китаї, як і два роки тому на матчі планетарного форуму у Франції, «синьо–жовті» виходять знекровленим складом. Мало того, що за місяць через травми вибула з ладу ледь не вся «основа», так ще трапляються й додаткові «сюрпризи».

Цього разу «підсобили» власні чиновники. Спочатку вони дивним чином організували збірній переліт до провінції Джиангсу через Стамбул. В очікуванні пересадки в турецькій столиці дівчата провели більше десяти годин, через що загальна тривалість вояжу сягнула доби! Тоді як російська збірна, наприклад, дісталася місця призначення просто з Москви. Чи то хтось із керівників нашого гандболу не вміє розв’язувати організаційні питання, чи шукає найдешевші рейси, чи має якийсь власний зиск — у цьому належить розібратися «спортивному» міністерству.

Прибувши до міста Чжанцзяган, українська делегація із здивуванням дізналася, що в заявці на світовий форум немає Анастасії Сокіл. З’ясувати, як таке могло статися, — ще одне завдання для відомства Юрія Павленка. Тепер же виходить, що гравчиня іспанського клубу через чиюсь помилку перебуватиме на турнірі як туристка.

Із такими величезними кадровими проблемами українки вийшли на стартовий двобій проти чинних чемпіонок світу — росіянок. До того ж, головний тренер нашої команди Леонід Євтушенко так і не зміг розраховувати на лідерські якості Анастасії Подпалової, котра ще не відновилася після хвороби. У першому таймі наші гідно протистояли сильному супернику, поступившись лише одним м’ячем. Але «накачка» в перерві від легендарного наставника Євгена Трефілова допомогла збірній Росії впевнено довести свою перевагу.

«Другий матч проти Анголи буде для нас чи не найголовнішим на попередньому етапі. Тому лягати кістьми у першій зустрічі з росіянками не збираємося, хоча білий прапор заздалегідь і не викидатимемо», — розповідав Євтушенко кореспондентові «УМ» про плани на стартові два дні чемпіонату перед відльотом до Китаю. Утім економія сил не врятувала наших дівчат від поразки багаторазовим чемпіонам Африки.

Збірна Анголи, навіть переживши після успішного попереднього форуму (сьоме місце) омолодження, впевнено контролювала перебіг подій, лише одного разу дозволивши українкам наблизитися на відстань в один м’яч — 10:9. Наші ж забагато невимушено втрачали м’яч й надто поспішали, що призвело до невтішного підсумку. Тепер для виходу до другого раунду «синьо–жовтим» потрібно виграти три матчі поспіль. n

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Група В

1–й тур. Україна — Росія — 18:27 (10:11; Ніколаєнко (5), Ляпіна (4), Борщенко (3)), Австрія — Таїланд — 52:11, Австралія — Ангола — 9:39.

2–й тур. Україна — Ангола — 20:28 (10:14; Цибуленко (6), Ніколаєнко (4), Манагарова, Сапроненко (по 3)), Росія — Таїланд — 45:8, Австрія — Австралія — 45:10.

Турнірне становище: Австрія, Росія, Ангола — 4, Україна, Австралія, Таїланд — 0.