За крок до перемоги

05.12.2009

У центрі італійського міста Неаполь відбувся мітинг на підтримку Віктора Ющенка і людей, які стояли на майдані Незалежності. В акції взяло участь півтори тисячі заробітчан, польська молодь та представники місцевого уряду.

Екс–президент Чехії Вацлав Гавел, який і сам очолював «оксамитову революцію», пов’язав помаранчеву стрічку на знак підтримки учасників руху громадянської непокори в Україні. Він закликав бути наполегливими. «Кожен, хто зазнає впливу миттєвості, може легко зазнати краху ілюзій та розчарування», — підкреслив Гавел у Празі.

У київському наметовому таборі, домігшись основного — проведення «третього туру», — розважалися. Активісти почали збір підписів за проведення дебатів між дружинами кандидатів у президенти — Катериною Ющенко та Людмилою Янукович, яка відзначилася розповіддю про «американські валянки» та «наколоті апельсини».

Депутати «помаранчевих» фракцій зібрали підписи для скликання позачергової сесії ВР.

Команда Віктора Ющенка займалася переговорами про пакет рішень, які б гарантували перемогу на виборах: зміну Центральної виборчої комісії, відставку уряду Януковича, ухвалення змін до закону про вибори. «До розв’язання цих питань ні про яке зняття пікетування адміністрації Президента і уряду не може бути і мови», — наголосив Ющенко.

Леонід Кучма, Володимир Литвин і Олександр Мороз заявили, що готові піти на ці рішення в обмін на ухвалення політреформи. День, коли в парламенті розглядали пакет виборчих документів і зміни до Основного закону, став останнім днем Помаранчевої революції.