Стельмах і Денисова вистояли

05.12.2009

П’ятниця — це вже майже субота, коли працювати неохота й можна розслабитися. От і народні депутати на цей день зазвичай «складних» питань не планують, щоб не перенапружуватися. Вчора вирішили послухати міністра праці й соціальної політики Людмилу Денисову, відставки якої вимагає Партія регіонів. Але питання про відставку так і не поставили — для початку просто ознайомилися зі звітом, хоч і попередили, що це — ще не кінець.

Та для початку розім’ялися — голосуванням за депутатські запити до Президента. Серед них була й чергова вимога до глави держави внести у Верховну Раду подання на звільнення Володимира Стельмаха з посади глави Національного банку «за збитки, завдані громадянам і банківській системі України». Сам запит підтримали, оскільки для цього треба тільки 150 голосів (проголосувало 164), а от направити його до Президента не вдалося — при необхідних 226 кнопки «за» натиснули тільки 155 нардепів. Більшість — БЮТівці, плюс кілька «литвинівців» і найпалкіше «коаліційних» «НУНСівців» — зокрема, один з авторів запиту Юрій Кармазін та Геннадій Москаль, який давно вже очолює кримську міліцію й повинен був здати депутатський мандат.

За інформацією з джерел «УМ», питання про звільнення Стельмаха, як завжди, постало з простої причини: Нацбанк знову відмовився проспонсорувати уряд. Цього разу — негайно перерахувати Кабміну прибуток НБУ (трохи більше 600 мільйонів гривень). Оскільки перераховувати ці кошти можна не раніше кінця року, Нацбанку відклав задоволення чергової потреби Кабміну, а на особисте прохання поступитися принципами Володимир Стельмах вкотре відреагував негативно.

Після БЮТівської невдачі зі Стельмахом парламент перейшов до Денисової. На її відставці наполягає опозиційна фракція «Регіонів», оскільки Мін­праці «не виконує закон про підвищення соціальних стандартів». Денисова з трибуни наголосила, що для виконання цього закону до кінця поточного року потрібно 8,2 млрд., а наступного року — понад 70 млрд. (дивно, але раніше навіть у БЮТ називали майже удвічі меншу суму), а для бюджету це просто нереально.

Так чи інакше, нічим особливим для пані міністра цей звіт не завершився — хоч у ВР і є зареєстрований «регіоналом» Папієвим проект постанови про звільнення Денисової, на голосування його не поставили. Як переконана сама пані Людмила — через те, що для її відставки бракує голосів, і Партія регіонів це добре усвідомлює. Натомість у ПР запевняють, що відставка міністра соцполітики з порядку денного не знята. «Ми повернемося до розгляду цього питання найближчим часом», — запевнив Микола Азаров.