Із втратами — у бій

05.12.2009
Із втратами — у бій

Воротареві збірної України Вікторії Тимошенковій і її партнеркам у Китаї доведеться битися за себе і за травмованих подруг. (Фото з архіву «УМ».)

Сьогодні найуспішніша українська команда з ігрових видів спорту почне свій шлях на 19–му за ліком світовому форумі в південно–східній китайській провінції Джиангсу. Щоправда, поліпшити найкращий власний результат чемпіонатів світу — четверте місце в 2003 році — нашим гандболісткам цього разу навряд чи вдасться.

Головною причиною є сер­йозні проблеми зі складом. Го­ловний тренер «синьо–жовтих» Леонід Євтушенко, котрий приводив команду до срібних медалей континентальної першості 2000 року, недорахувався кількох провідних виконавиць. Ветеранам збірної Олені Цигиці й Марині Вергелюк завадили старі травми. Молода зірка Регіна Шимкуте «зламалася» на турнірі в Угорщині, Ірина Глібко й Ольга Ващук захворіли. Один із головних бомбардирів команди — Анастасія Подпалова — останній підготовчий тиждень провела в руках ескулапів, лише за два дні до відльоту до Китаю наша румунська легіонерка вийшла з лікарні. Хотіли керівники української делегації дозаявити Юлію Снопову, але складна процедура отримання китайських віз (документи треба подавати за півтора місяця!) не дозволила це зробити.

«Тяжко буде збірній грати в Китаї, з такими втратами далеко не поїдеш. Але треба проявляти характер і битися», — поділився з «УМ» думками коваль бронзового успіху українок на Олімпійських іграх 2004 року Леонід Ратнер. Цього разу він допоміг «синьо–жовтим», погодившись на два контрольні матчі його нинішньої команди, запорізької ЗДІА, зі збірною на базі в Кончі–Заспі. Обидва «товарняки» національна команда виграла з різницею в сім–вісім м’ячів, але Євтушенко та його помічник зі «Спартака» Олександр Гурський практично не звертали уваги на результат. Головним було спробувати за нетривалий час створити хоча б кілька зв’язок.

«Звісно, нам буде непросто, адже команда незіграна, — розповідала кореспондентові «УМ» досвідчена Наталія Ляпіна. — На такому рівні важливо відчувати одна одну. Шкода, що не відбувся «Кубок Турчина», де ми могли хоча б трошки налагодити взаєморозуміння. Будемо сподіватися, що проявить себе талановита молодь», — посміхнулася нинішня гравчиня «Податкової академії».

У зустрічах із ЗДІА з молодої порослі непогано виглядали Вікторія Борщенко й Юлія Манагарова з криворізького «Смарта», але ж чемпіонат світу — це інший рівень.

«Попри проблеми зі складом і здоров’ям дівчат, до Китаю вирушаємо з завданням–мінімум вийти з групи. Битимемося, наскільки вистачить сил, — настрій у команди бойовий», — намагається бути оптимістом Євтушенко.

Суперницями українок у групі В у місті Жангджиаганг будуть збірні Росії, Анголи, Таїланду, Австралії та Австрії. Для виходу до основного раунду потрібно посісти в попередньому сек­стеті місце, не нижче третього.

Відкривають турнір наші сьогодні зустріччю з росіянками.