Хто отримає голоси курців і аптекарів

04.12.2009
Хто отримає голоси курців і аптекарів

Без присутності Президента, але під його впливом. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Дорога таблетка, але без неї — ніяк

Ліки з аптек не зникнуть, але можуть подорожчати. Учора Верховна Рада не змогла подолати вето Президента на закон про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Свого часу цей украй безглуздий у своєму популізмі законодавчий акт ініціювала фракція комуністів і радо підтримали 242 народні обранці. Після чого негайно потішили виборців тим, що ціни на ліки відтепер залишатимуться на рівні липня 2008 року. Але, звісно, «забули» попередити, що відтак ліки в аптеках зникнуть узагалі. Адже хоч би як багато ми скаржилися на шалені накрутки, які встановлюють дистриб’ютори, навряд чи багато є божевільних підприємців, готових працювати собі на збиток. І, закуповуючи ліки за курсом 5,5 гривні за долар, реалізовувати їх в еквіваленті 8 гривень за долар.

Щойно стало відомо про те рішення парламенту, оптові компанії з продажу ліків зібралися на екстрені наради. А власники аптек приготувалися до того, що доведеться закривати бізнес: окрім імпортних засобів, із полиць мала зникнути й левова частка вітчизняних, адже для їх виробництва на 80–90 відсотків використовують імпортну сировину. І у хронічних хворих, залежних від медичних препаратів, і у фармацевтів залишалася одна надія: на те, що Президент застосує до «мораторійного» закону право вето.

Глава держави й справді повернув закон із низкою пропозицій як такий, що є «економічно необґрунтованим та може призвести до низки негативних соціально–економічних наслідків». «Після цього рішення багато фармацевтів пообіцяли голосувати за Ющенка», — розповідає представник компанії–виробника лікарських засобів Тетяна Коберник.

Насправді небезпеку від ухвалення мораторію добре розуміють і в парламенті, хоч і стараються перед виборами продемонструвати народові свою про нього «турботу». Тому за подолання президентського вето проголосувало тільки 218 замість необхідних більше 300 нардепів — фракції Партії регіонів, КПУ та Блоку Литвина.

Курцям — утіха, уряду — морока

Ще одна приємна новина з парламенту надійшла для тютюнозалежних громадян: ціни на цигарки поки що залишатимуться приблизно на нинішньому рівні. Верховна Рада відхилила закон, яким планувалося внести зміни до Держбюджету й значно підвищити ставки акцизного збору на тютюнові вироби. За ухвалення цього законодавчого акта в новій редакції з частковим урахуванням пропозицій Президента проголосували тільки 211 із 433 зареєстрованих у сесійній залі народних депутатів.

Якщо у випадку з ліками найбільше «горювала» опозиція в особі комуністів та «регіоналів», то неспроможність подолати вето на підвищення акцизу на цигарки дуже засмутила вже проурядову фракцію БЮТ. «Дуже прикро, що сьогодні тютюнові лобісти здобули перемогу і тютюнові компанії й надалі зароблятимуть мільярди в свої кишені, — поскаржився заступник Бюджетного комітету ВР Олег Ляшко. — Але я хочу запевнити, що уряд і свідома більшість не зупиняться на цьому, і ми будемо й далі робити все, щоб піднімати акцизи, щоб сигарети не коштували дешевше цукерок».

БЮТівці бідкаються, що через «несвідомість» інших, «некоаліційних» парламентаріїв, бюджет не отримає зайвих 6 млрд. грн., які мали б «піти на медицину, подолання наслідків стихійного лиха в західних областях України, програми Міноборони, фінансування дипломатичних представництв України за кордоном» та інші чудові цілі. Окрім того, запевняють у проурядовій фракції, подорожчання цигарок дозволило б значно оздоровити націю, яка «скурюється» вже з юних літ.

Натомість опоненти уряду обурюються: мовляв, знову йдеться про голий популізм і бажання прикрити зайвими фінансовими вливаннями некомпетентність Кабміну. «Насправді уряд дбає не про здоров’я нації, а винятково про власні інтереси, — наголошує в інтерв’ю «УМ» представник депутатської групи «За Україну!» («НУНС») Микола Кульчинський. — Кабміну конче потрібні кошти, зокрема й для оплати різниці між тією вартістю газу, яку сплачує Росії НАК «Нафтогаз», та ціною, яку уряд із популістських міркувань встановив для населення».

Пан Микола наголошує, що «заукраїнці» підтримали б цей закон, якби Верховна Рада врахувала поправки Президента. «Збільшувати акцизи на тютюн можна лише одночасно із сусідами, принаймні з Росією і Молдовою, — акцентує парламентарій. — Інакше, щойно в нас подорожчають цигарки, Україну затопить хвиля контрабанди. Якби йшлося про подорожчання на 5—10 відсотків, ця небезпека була б значно меншою, бо заради такого незначного прибутку організовувати нелегальне перевезення цигарок невигідно. Але в разі ухвалення цього закону тютюнові вироби в Україні стали б у 2,5 раза дорожчими, ніж у Росії, а це просто шалені прибутки для контрабандистів».

На аргументи, нібито подорожчання цигарок зменшить відсоток курців, Кульчинський як курець зі значним стажем сумно посміхається: «На жаль, це не так. Я б хотів кинути палити, але поки в мене не вистачає на це сили волі — не кину. І хоч як негативно це позначатиметься на сімейному бюджеті, куритиму доти, доки ця залежність сильніша за мене. І це стосується абсолютної більшості курців». За словами Миколи Кульчинського, якщо боротися з курінням шляхом подорожчання цигарок навряд чи вийде, то зупинити українського тютюновиробника (а це також і гроші до бюджету, й робочі місця) дуже легко.

 

РІШЕННЯ

Не подолавши вето на подорожчання цигарок, парламент натомість посилив відповідальність за продаж тютюнових виробів неповнолітнім. І цим таки й справді хоч трохи та допоміг нації оздоровитися. Також Верховна рада вчора не змогла подолати вето президента на закон про передачу «Артеку» і «Молодої гвардії» на баланс Кабміну.