Осінні курчата

04.12.2009
Осінні курчата

У матчі проти «Аякса» «Тімішоара» (в білій формі) отримала вдома два вилучення та два пенальті у свої ворота. (Фото Рейтер.)

Після позавчорашніх матчів у Лізі Європи визначилися ще вісім команд, які в середині лютого гратимуть у «плейоф». До «Шахтаря», «Вердера» та «Галатасарая», які забронювали квитки в четвертому турі, приєдналися «Гамбург», «Аякс», «Бенфіка», «Зальцбург», «Вільяреал», «Фенербахче», «Евертон» та «Хапоель». Утім команди з Ліверпуля й Тель­Авіва навряд чи заспокояться, бо йдуть другими у своїх групах і спробують вийти на чільні рядки таблиць.

У Тирасполі відбулося регіональне дербі — «Шериф» приймав «Стяуа» з сусідньої Румунії. Цікаво, що представники Молдови й Румунії до нинішнього року жодного разу не зустрічалися між собою, тому два побачення в Лізі Європи стали історичними. Інтриги додавав той факт, що наставник румунів Міхай Стойкіце свого часу працював тренером «Шерифа». Та й політичний присмак тут сильний: «Шериф» є дітищем сепаратистів Придністров’я, а керівництво ПМР найбільше опирається якраз «румунізації» своєї самопроголошеної республіки.

Як і в першому турі, сусідське протистояння завершилося нічиєю. І якщо клуб із Бухареста вже втратив шанси на вихід до наступного раунду, то «Шериф» ще може туди пробитися, якщо в останньому турі подолає в Туреччині «Фенербахче». «Ця нічия рівнозначна поразці. Але маємо ще матч, тому поборемось», — каже тренер тираспольців Леонід Кучук. Його команда ще ніколи не показувала таких успішних результатів у єврокубках.

А от ще один клуб із пострадянського простору, борисовський БАТЕ, у середу свої шанси змарнував. Після двох стартових поразок білоруси зібралися й змогли втрутилися в боротьбу за путівку до «плейоф». Домашня перемога над «Бенфікою» перетворила б їхній візит на ліверпульський «Гудісон парк» у вирішальну зустріч для визначення другої команди групи І. Але португальці в Мінську, де проводить домашні поєдинки БАТЕ, були явно сильнішими. Їхня перемога автоматично вивела до наступного раунду саме «Евертон». «Ми погано почали матч, відставали від суперника не тільки фізично, а й розумово», — до таких цікавих висновків після гри прийшов тренер господарів Віктор Гончаренко.

А найбільш драматичною вийшла зустріч у Тімішоарі, де румунський кривдник «Шахтаря» приймав «Аякс». Матч почався зі швидкого обміну голами. Сподівання ж «Тімішоари» на позитивний підсумок розвіялися після двох вилучень на початку другого тайму. Із поля змушений був піти навіть голкіпер Костел Пантілімон, який так вдало відіграв проти «гірників». Додайте сюди ще два не реалізовані гостями 11метрові, і погодитесь, що цей матч названо найнапруженішим не дарма.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 5й тур

Група А

«Тімішоара» (Румунія) — «Аякс» (Голландія) — 1:2 (Гога, 2 — Суарес, 8; Пантелич, 46), «Андерлехт» (Бельгія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 0:1.

Турнірне становище: «Аякс» — 11, «Андерлехт» — 8, «Динамо» — 6, «Тімішоара» — 2.

Група В

«Валенсія» (Іспанія) — «Лілль» (Франція) — 3:1 (Хоакін, 3, 32; Мата, 52 — Шеджу, 90+1), «Славія» (Чехія) — «Дженоа» (Італія) — 0:0.

Турнірне становище: «Валенсія» — 9, «Лілль», «Дженоа» — 7, «Славія» — 3.

Група С

«Селтік» (Шотландія) — «Хапоель» (ТА, Ізраїль) — 2:0, «Гамбург» (Німеччина) — «Рапід» (В, Австрія) — 2:0.

Турнірне становище: «Гамбург» — 10, «Хапоель» — 9, «Селтік» — 5, «Рапід» — 4.

Група G

«Зальцбург» (Австрія) — «Лаціо» (Італія) — 2:1 (Афолабі, 52; Чої, 72 — Ходжа, 57), «Левськи» (Болгарія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 0:2 (Россі, 37; Сенна, 84).

Турнірне становище: «Зальцбург» — 15, «Вільяреал» — 9, «Лаціо» — 6, «Левськи» — 0.

Група Н

«Шериф» (Молдова) — «Стяуа» (Румунія) — 1:1, «Твенте» (Голландія) — «Фенербахче» (Туреччина) — 0:1.

Турнірне становище: «Фенербахче» — 12, «Твенте» — 7, «Шериф» — 5, «Стяуа» — 3.

Група І

БАТЕ (Білорусь) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:2 (Сосновський, 68 — Савіола, 46; Коентрао, 63), АЕК (Греція) — «Евертон» (Англія) — 0:1 (Білялетдінов, 6).

Турнірне становище: «Бенфіка» — 12, «Евертон» — 9, БАТЕ, АЕК — 4.