Вітаємо ВСіх!

03.12.2009

Цю новину на вулиці Пилипа Орлика в Києві, на Майдані, в тисячах українських осель зустріли зі сльозами на очах: Верховний Суд визнав другий тур президентських виборів недійсним. «З огляду на неможливість установити результати реального волевиявлення виборців… Суд вважає за необхідне відновити права суб’єкта виборчого процесу шляхом проведення повторного голосування», — йшлося у вердикті Феміди, яка зважила на численні факти фальсифікацій, допущених стороною кандидата Януковича. Своєрідний «третій тур» призначили на 26 грудня.

Фактично, рішення Верховного Суду було найкращим із можливих. Учасники «примирювального» «круглого столу» за участю міжнародних посередників довго сперечалися, як можна встановити реальні підсумки виборів і де вихід із глухого кута. І тільки ВСУ всіх розсудив: треба проводити «серію пенальті».

«Віднині Україна є демократичною державою, я хочу вітати вільних громадян цієї держави, — заявив зі сцени Майдану Віктор Ющенко. — Ми довели, що ми нація, нація, яка хоче робити вибір, робить вибір і — головне — може його захистити. Ви є істинні герої!»

Ющенко перерахував здобутки 12 днів: відставка голови НБУ, розпад кумівської більшості, недовіра уряду Януковича і — насамкінець — рішення Верховного Суду. Водночас «помаранчевий» кандидат закликав своїх прихильників залишатися на Майдані.

Степан Гавриш, який був довіреною особою Януковича, прокоментував: «Суд втрутився в цей результат, я думаю, виходячи винятково з політичної ситуації, з політичної кризи в Україні, тобто, фактично виконав функцію політичного інституту». Насамкінець майбутній член команди Ющенка загадково додав: «Ми поздоровляємо суд, оскільки поздоровити народ не можемо».

Юлія Тимошенко дала кілька інтерв’ю іноземним медіа. Вона заявила, що після виборів має намір очолити уряд.

 

ЦИТАТА

«Час — поняття відносне. Тим, хто напружено чекає на рішення — без зайвої патетики, насправді доленосне (яке мав постановити Верховний Суд, що вчора п’ятий день поспіль розглядав скаргу довіреної особи Віктора Ющенка Миколи Катеринчука на заперечення постанови Центрвиборчкому про встановлення результатів президентських виборів–2004), — здавалося, що секунди і хвилини тягнуться, як ціле життя. Для тих же, хто, усвідомлюючи всю колосальну відповідальність, це рішення, власне, й «творив», навіть кількох годин було мало. Довівши процес до його останньої фази — виступів сторін — і вклавшись таким чином в обумовлені законом п’ять днів, Верховний Суд видалився у нарадчу кімнату. Було майже о пів на одинадцяту ранку. Одним з останніх слово мав представник Януковича — нардеп Степан Гавриш, який висловив сподівання, що по поверненні з наради суд оголосить таке рішення, з яким можна буде щиро привітати український народ. Думається, що на це сподіваються всі і всі напружено чекають судової розв’язки найдраматичніших українських виборів...»

«Україна молода», 4 грудня 2004 р.