Дуелі під ялинкою

03.12.2009

У «похмільні» здебільшого вихідні дні одразу після Нового року і з захопленням Старого Нового року українці отримають у миски зі святковим олів’є політичну родзинку — теледебати між кандидатами на посаду Президента. Відповідне рішення позавчора ухвалила Центральна виборча комісія: дебати мають пройти з 4 по 15 січня. Участь у них не є обов’язковою — претенденти можуть відмовитися дискутувати в прямому ефірі УТ–1. При цьо­му члени Центрвиборчкому висловили сподівання, що на словесний герць погодяться усі 18 зареєстрованих кандидатів.

Виступатимуть попарно. Дуети визначатиме жереб, який кинуть пізніше. Спершу треба зібрати заявки — ЦВК включить у жеребкування тільки тих претендентів, які повідомлять про своє бажання взяти участь у дебатах. На кожну пару буде виділено 60 хвилин ефіру НТКУ.

У разі, якщо хтось із кандидатів не з’явиться на ефір, його супротивнику буде надано 30 хвилин для агітації за себе. А якщо не прийдуть обидва «дуелянти», Національна телекомпанія зобов’язана розмістити на три хвилини білу заставку з написом: «Даруйте, кандидати на посаду Президента України (прізвища, імена, по батькові) не з’явилися в студію для участі в теледебатах».

Для дебатів НТКУ пропонує праймтайм — час із 19–ї до 22–ї години.

У другому турі виборів теледебати будуть одноразовими — між двома фіналістами — і розтягнуться аж на 100 хвилин.

ЦВК наголосила, що трансляція теледебатів не може бути перервана жодним способом.