Зоопарк переїхав на Грушевського, 5

03.12.2009

Два дні промурижившись над законом про вибори Президента, Верховна Рада зрештою його провалила. Залишивши країну напередодні виборів зі законом, розкритикованим і Венеціанською комісією, і Конституційним Судом, і Президентом («мрію фальсифікатора» цього літа ухвалили спільними силами БЮТ і «Регіони»).

Після того, як КС забракував цей законодавчий акт як такий, що не відповідає Конституції, парламент «отямився» й нібито вирішив усе виправити. Але надія на те, що це буде зроблено, розтанула вже після першого дня розгляду поправок. У Блоці Тимошенко навіть наперед вустами Сергія Міщенка пообіцяли, що все одно зроблять усе можливе, аби новий закон був ухвалений до 15 січня (перший тур голосування, нагадаємо, відбудеться 17–го).

Під час голосування за поправки (на табло висвітлювалося близько 50 голосів) законодавці розважали одне одного дотепами. Левова частка запропонованих змін належала депутатам Ключковському, Подгорному, Сінченку та Зайцю. Перед голосування за одну з них БЮТівець Сергій Ляшко закликав опонентів з повагою ставитися до «лева української політики Івана Зайця» і підтримати його поправку. На що любитель повправлятися у красномовстві Михайло Чечетов із Партії регіонів заявив: «регіонали» поважають Зайця як «тигра, слона і ведмедя української політики», але за поправку не голосуватимуть, бо в залі «немає коаліції». На це обурений Заєць заявив, що у нього таке відчуття, ніби він перебуває в зоопарку. «Тут такі відносини, що не дають нормально працювати. Вас не турбує доля виборців, доля народу, майбутнє України. Вас тільки турбує, як скоріше захопити владу, присмоктатися до неї, щоб набити свої кишені», — наголосив «НУНСівець».

У результаті такого, за висловом БЮТівця Подгорного, «тупого завалювання закону» жодної поправки так і не ухвалили. Тож чинною залишається літня, «антиконституційна» редакція. А це, як заявив Іван Заєць, загрожує непрозорими виборами і призведе до зловживань. «Якщо одна сила думає, що в неї потенціал рейдерів більший, ніж в інших, ви глибоко помиляєтеся. Ви битиметеся між собою, а страждатимуть виборці», — підсумував обурений нардеп.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Парламентська комісія, яка розслідує травневий конфлікт між міністром внутрішніх справ України Юрієм Луценком та німецькою поліцією в аеропорту Франкфурта, оприлюднила попередній звіт. Як повідомляє газета «Коммєрсант», на думку ТСК, очолюваної «регіоналом» Нестором Шуфричем (є ще одна аналогічна комісія, яку очолює БЮТівець Роман Забзалюк), Луценко уникнув тоді відповідальності за опір співробітникам авіакомпанії «Люфтганза», вчинений нібито в п’яному стані, у силу дипломатичної недоторканності. При цьому на засідання комісії ходили тільки троє з дев’яти її членів.