Хто кому рота затуляє?

03.12.2009
Хто кому рота затуляє?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Учора по обіді у Верховній Раді відбулися парламентські слухання про стан свободи слова у регіональних засобах масової інформації. Але не менш цікаві події розгорнулися ще до слухань: голова Комітету з питань свободи слова та інформації «регіоналка» Ганна Герман та медійники–БЮТівці звинуватили один одного у спробах зірвати слухання і посперечалися, хто є більшим ворогом преси.

«Журналісти з регіонів уже їдуть на парламентські слухання! Якщо БЮТ зірве їх, то я вважаю, що вони стали на шлях гірший, ніж Кучма», — заявляла Герман у вівторок ввечері. Вона повідомила, що отримала факс від БЮТівського віце–спікера Миколи Томенка. «У зв’язку з тим, що список виступаючих і порядок виступів не був затверджений на засіданні Комітету зі свободи слова, недоцільно проводити парламентські слухання, а слід провести розширене засідання комітету», — переказала Герман зміст Томенкового послання сайту «Українська правда».

Ганна Герман, яка була автором постанови про скликання слухань на пару з Миколою Томенком, поскаржилася, що комітет не збирався на засідання, бо БЮТівці на них не ходять. «Якщо Тимошенко намагатиметься закрити рот журналістам і зірве парламентські слухання руками Томенка, то багато втратить сам Томенко, який має дуже позитивну опінію як захисник преси», — застерегла «регіоналка».

Заступник Голови ВР відповів, що заява «регіоналки» не відповідає дійсності. А якщо хтось і може скасувати слухання, то лише Верховна Рада. Або ж вони проваляться через те, що комітет не забезпечить організацію. Пропозиції щодо слухань були підкріплені лише підписом Герман, свідчить Микола Томенко. Згідно з цим планом, передбачалася доповідь голови комітету, але не було заплановано виступів голови Національної спілки журналістів, представників профспілок, відомих українських журналістів. «Парламентські слухання мають відбуватися у відповідності до чинного законодавства. А якщо хтось бажає влаштовувати партійні заходи, то вони мають проводитися в партійних офісах», — цитує віце–спікера агенція УНІАН.

Голова Спілки журна­лістів Ігор Лубченко підтвердив «Україні молодій», що його прізвище було викреслене зі списку виступаючих. «Викреслювали — це точно. Але ще не знаю, чи внесли. Бо деяких журналістів усе–таки повернули до списку. Зараз приїду у Верховну Раду — дізнаюся», — розповів Лубченко в коментарі «УМ» за півгодини до початку слухань. Голова НСЖУ зазначає: політики, звичайно, можуть сперечатися, головне — щоб зрештою суперечки давали позитивний результат. «Яким буде результат — подивимося після слухань», — каже Лубченко.

Зі списку також було виключено голову Незалежної медіа–профспілки Романа Скрипіна і керівника київської філії НМП Юрія Луканова. Про це повідомив депутат Андрій Шевченко (БЮТ).

Член Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець вважає, що головною проблемою слухань стала саме позиція Ганни Герман. «Голова комітету намагалася особисто сформувати список виступаючих. Вона не погоджувала його з комітетом, мотивуючи це тим, що члени комітету не ходять на засідання. Але не ходять і «регіонали» — наприклад, Прутнік, Федун. Ганна Герман запланувала, що на слуханнях виступатимуть журналісти з регіонів, які б «мочили» БЮТ», — зазначив у коментарі «Україні молодій» представник фракції «НУНС» (група «Народної самооборони»). Стець вважає, що «карта свободи слова розігрується у Верховній Раді людьми, які не мають до неї відношення».

Дискусія щодо парламентських слухань вий­шла далеко за межі Верховної Ради. Так, «тимошенківці» заявили про те, що пані Герман особисто намагається блокувати інформацію про незаконне отримання Віктором Януковичем будинку в «Межигір’ї». «Ганна Герман та інші впливові «регіонали» обробили вже всіх власників телеканалів, продюсерів та редакторів [з цього приводу]», — йдеться у заяві БЮТ.

Герман відповіла, що команда Юлії Тимошенко сама займається маніпуляціями. «БЮТ так злякався парламентських слухань на тему свободи слова, що намагається на скору руку фабрикувати будь–які звинувачення на мою адресу», — парирує голова комітету. «Ми відкриті для журналістів і не вибираємо собі журналістів, які беруть участь у прямих телеефірах з лідером», — каже Ганна Герман. Вона має на увазі список журналістів, складений штабом БЮТ, яким заборонено брати участь у п’ятничному ток–шоу на телеканалі «Інтер» за участю Прем’єр–міністра. Співрозмовниками «нон грата» нібито стали кореспондент газети «Сєгодня» Олександр Чаленко, телевізійник Роман Скрипін та журналіст сайту «Українська правда» Сергій Лещенко.