Згрібаймо сніг і починаємо

02.12.2009
Згрібаймо сніг і починаємо

Шведські бульдозери згрібають сніг, аби Андрієві Дериземлі було по чому завтра бігти. (Фото з сайту Turnir.com.ua.)

Міжнародний союз біатлоністів наче тільки й чекав початку календарної зими, аби оголосити свої змагання відкритими. Сьогодні у шведському місті Остерзунд стартує перший етап основного змагання «стріляючих лижників» — Кубка світу. Хоча, зрозуміло, що в цьому сезоні головним турніром для більшості будуть Олімпійські ігри у Ванкувері. А чемпіонат світу цієї зими не проводитимуть — щоб світовий форум не втрачав своєї ваги на тлі Олімпіади.

Для нашої країни біатлон є провідним зимовим видом спорту — лише він та фігурне катання радували українців за часів незалежності олімпійськими медалями. У 1994 році в Ліллехамері першу з них, бронзову, заробила тернополянка Валентина Цербе, чотирма роками пізніше привезла «срібло» з Нагано сумчанка Олена Петрова. Після невдач у Солт–Лейк Сіті 2002 року на Іграх–2006 «бронзою» відзначилася екс–білоруска Лілія Вайгіна–Єфремова.

Єфремова й досі залишається в обоймі збірної України. Після успіху у спринті в Турині вона спершу збиралася завершувати кар’єру, та все ж вирішила продовжити виступи, хоча з тих пір чимось видатним жодного разу не відзначилася. Натомість високі результати інших наших біатлоністів минулого сезону дозволили «синьо–жовтим» цієї зими отримати на Кубок світу аж 13 перепусток — сім для жінок і шість для чоловіків.

Улітку дехто з українців стартував на чемпіонаті світу з літнього біатлону (Оксана Хвостенко навіть здобула «бронзу»), а підготовчий період команда провела у Фінляндії та Швеції. Після цього головний тренер української збірної Євген Колупаєв визначився зі складом на стартовий етап Кубка світу. У прекрасної статі виступатимуть Хвостенко, Вайгіна–Єфремова, Вікторія й Валентина Семеренки, Олена Підгрушна, Ніна Карасевич та Інна Супрун. У чоловіків бігтимуть і стрілятимуть Андрій Дериземля, В’ячеслав Деркач, Олександр Біланенко, Сергій Седнєв, Олег Бережний і Роман Прима.

Почнуться змагання індивідуальними гонками, продовжаться суботнім спринтом, а завершаться в неділю естафетами.

До Швеції вже прибули 239 спортсменів із 39 країн. Трохи дивно як для Скандинавії, але нині в Остерзунді бракує снігу. У вихідні тут дощило, а в понеділок нарешті й засніжило — втім не настільки, як хотілося б. Тому цими днями організатори займаються доставкою штучного й природного снігу з інших місць, аби можна ним було вкрити хоча б трасу.

Українські шанувальники біатлону зможуть стежити за змаганнями на Першому національному телеканалі. Щоправда, поки триває передвиборча агітація — переважно у вечірньому, а то й нічному запису. Придбав права на трансляції й супутниковий канал «Спорт–1», але в програмі на цей тиждень перший етап Кубка світу не значиться. Натомість усі гонки покаже в прямому ефірі «Євроспорт».

 

КАЛЕНДАР

Розклад змагань сезону 2009/10

2–6 грудня — 1–й етап Кубка світу (Остерзунд, Швеція)

11–13 грудня — 2–й етап КС (Хохфільцен, Австрія)

17–20 грудня — 3–й етап КС (Поклюка, Словенія)

6–10 січня — 4–й етап КС (Оберхоф, Німеччина)

13–17 січня — 5–й етап КС (Рупольдинг, Німеччина)

20–24 січня — 6–й етап КС (Антхольц–Антерсельва, Італія)

13–26 лютого — Олімпійські ігри (Ванкувер, Канада)

12–14 березня — 7–й етап КС (Контіолахті, Фінляндія)

18–23 березня — 8–й етап КС (Холменколлен, Норвегія)

25–28 березня — 9–й етап КС (Ханти–Мансійськ, Росія)