НОВИНИ ПЛЮС

01.12.2009

Нацбанк таки дасть грошей Тимошенко

Рада Національного банку на вчорашньому засіданні затвердила поправки до кошторису НБУ на 2009 рік, які передбачають перерахування до державного бюджету 608 млн. грн. Про це повідомив журналістам член Ради Нацбанку Юрій Полунєєв. «За чинним законодавством, ці 608 млн. грн. (реальне перевищення доходів НБУ над витратами за підсумками дев’яти місяців) повинні бути перераховані до державного бюджету», — цитує БЮТівця агентство «Інтерфакс–Україна».

Також, за словами Полунєєва, Рада Нацбанку підтримала рішення про реструктуризацію валютного боргу Кабінету Міністрів перед НБУ на суму близько 1 млрд. дол. «Найближчим часом таку угоду (про реструктуризацію) має бути підписано», — інформує депутат. За словами члена Ради НБУ, реструктуризація боргу уряду Нацбанку дозволить вивільнити з резервів більше 4 млрд. грн.

Полунєєв зазначив, що кошти, які звільнилися в Нацбанку, також можна додатково перерахувати до держбюджету в рамках закону про фінансування підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Прогнози Ющенка

Президент Віктор Ющенко припускає, що після виборів БЮТ і Партія регіонів відновлять переговори щодо внесення змін до Конституції. Про це глава держави заявив у інтерв’ю регіональним ЗМІ. «Після 17 січня можуть бути обставини, які повернуть до тіньових позакон­ституційних зв’язків між Партією Регіонів та БЮТ, — вважає Президент. — Чому ж сьогодні публічно давати клятву, що ти демократ, коли після 17 січня ти можеш повернути у рамках своїх приватних інтересів конституційний процес?»

На думку Ющенка, така позиція найбільших парламентських фракцій по суті є переглядом демократичних завоювань і становить загрозу розвитку суспільства. «Або ми обираємо шлях, де демократія реалізується, або дві мегафракції демонтують демократію», — каже Президент.