«Таврія» знову на дистанції

01.12.2009
«Таврія» знову на дистанції

З блокуванням прохідної заводу покінчено, обіцяють нові–старі власники «Таврії». (УНІАН.)

Після гучних скандальних подій Новокаховська агрофірма з виробництва коньяку повернулася під контроль Дніпропетровської корпорації «Логос». Із власних джерел «УМ» вдалося дізнатися, що наприкінці листопада банк «Південний» повернув контрольний пакет акцій (56%) представникам Першого національного виноробного холдингу. А ось екс–директор підприємства Олександр Сидоренко, який контролював 25 відсотків акцій, свою частку в бізнесі продав безповоротно за кілька мільйонів доларів. Таким чином, завершився найгучніший за останній рік конфлікт в алкогольному бізнесі, про який неодноразово писала наша газета.

Поки двоє чубились...

Як розповів «УМ» президент корпорації «Логос» Валерій Шамотій, 15 вересня 2009 року акції «АПФ «Таврія» були передані мажоритарним власником на зберігання одеському банку «Південний» з єдиною метою: нейтралізувати нездоровий ажіотаж, що виник навколо підприємства у серпні–вересні 2009 року і ставив під загрозу подальше повноцінне існування АПФ «Таврія». «Ми як були найбільшими акціонерами «Таврії», так ними і залишилися. Банк «Південний» як основний кредитор нашого підприємства є стратегічним партнером корпорації «Логос», — пояснив Валерій Шамотій. — У керівництва банку є першочергове право викупу решти акцій ВАТ АПФ «Таврія». При цьому пакет акцій міноритарних акціонерів залишився на зберіганні в банку».

Нагадаємо, у вересні цього року екс–директор «Таврії» Олександр Сидоренко звинуватив корпорацію «Логос» у свідомому доведенні підприємства до банкрутства і відмовився підкорятися волі основних власників агрофірми. Він активно агітував робітників коньячного заводу за себе, обіцяючи їм істотне поліпшення життя у випадку, якщо вони стануть на його бік. З липня по вересень працівники заводу блокували вхід на завод, раз по раз зриваючи засідання наглядової ради. Врешті–решт, представники фірми «Логос» зважилися на захоплення власного підприємства, яке стало некерованим через постійні конфлікти. В результаті штурму постраждало близько 50 людей як з одного, так і з іншого боку. Майже цілком було зруйновано перший поверх адмінбудівлі агрофірми, розбито офісне обладнання та оргтехніку на загальну суму понад 500 тисяч гривень. Більш як 180 учасників побоїща затримали правоохоронці, а репутація «Таврії» досить серйозно постраждала. Питанням розгляду подробиць подій тієї ночі зайнялися правоохоронні органи. Протягом двох тижнів і директор Олександр Сидоренко, і його роботодавець та опонент Валерій Шамотій справно ходили на допити у прокуратуру. За цей час обидві сторони встигли вилити один на одного не одне відро компромату. Справа все більше й більше заходила у глухий кут. Вихід із конфліктної ситуації запропонував головний кредитор корпорації «Логос» — банк «Південний», який просто скупив акції в обох воюючих між собою сторін. А весь розгляд завершився банальним виписуванням штрафів за завданий матеріальний збиток і майже символічним покаранням для людей кампанії «Логос», які взяли участь у збройному захопленні підприємства.

Відвоювати втрачені позиції

На даний час виконуючим обов’язки директора АПФ «Таврія» призначено Віталія Кошелевіча. Раніше він обіймав посаду директора підприємства первинного виноробства ТОВ «Качинський +», що входить до холдингу. Дистрибуцією і просуванням продукції «Таврії» тепер займатиметься «Маркет Груп». Перед підприємством стоїть непросте завдання — повернути позицію лідера ринку, якою воно через корпоративний конфлікт поступилося Одеському коньячному заводу (ТМ «Шустов»). Через тривалий конфлікт обсяг виробництва продукції на агрофірмі «Таврія» за 10 місяців поточного року знизився на 24,7 відсотка в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На думку економічних експертів, щоб відновити втрачені позиції лідера, заводу доведеться знизити ціни на продукіцю. Вже з 2010 року продукцію «Таврії» активно продаватимуть у Російській Федерації. Домовленості про це досягнули під час ділового візиту до Нової Каховки генерального консула РФ у місті Одеса Олександра Грачова.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора близько 6–ї години ранку було скоєно збройний напад на начальника зміни служби охорони ВАТ «Запоріжсталь», повідомляє Головне управління міліції у Запорізькій області. За інформацією правоохоронців, на вулиці Українській невідомий розрядив обойму травматичного пістолета у чоловіка, після чого завдав йому кілька ножових поранень. У міліції також вважають, що злочин скоєно не з корисливих мотивів, оскільки нічого з речей загиблого викрадено не було. Наразі порушено кримінальну справу. Триває слідство.

ДОВІДКА «УМ»

У цьому році коньячний завод «Таврія» відзначив 120–річчя з моменту заснування виноробами з Франції, Швейцарії та Німеччини — Луї Гехлером, Юлієм Маєром та Жаном Жатоном. Протягом кількох останніх років продукція «Таврії» займала перше місце за обсягом продажів в Україні. На неї припадала кожна четверта в нашій державі продана пляшка коньяку.

Із 1970 року продукція «ВАТ АПФ «Таврія» отримала на міжнародних дегустаційних конкурсах і виставках 89 золотих, 84 срібних, 35 бронзових медалі, а також чотири спеціальні нагороди «Зірка Продекспо» і шість Гран–прі. Найбільш цінною нагородою для «Таврії» за 120 років її існування залишається визнання на найпрестижнішому світовому дегустаційному конкурсі International Wine & Spirit Challenge в Лондоні у 2008 році. Тоді колекційний коньяк «Асканія» першим і на даний момент єдиним серед українських коньяків був відзначений експертним журі конкурсу.

 
  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>